Älmhult mer

Följ hur handelsområdet växer fram

Älmhult mer Artikeln publicerades

Ett nytt Ikeavaruhus och ett nytt handelsområde. Älmhult står inför stora förändringar. Följ arbetet här. Med jämna mellanrum kommer Smålandsposten att ta en ny bild på samma plats med överblick över det framtida handelsområdet.

5 juli

Markarbetet fortskrider. Områdets vegetation avlägsnas och marken jämnas till. Entreprenören kör i tvåskift på det 20 hektar stora området. Ambitionen är att de ska vara färdiga i månadsskiftet augusti/september.

– Tiden är ganska direkt avhängd hur stora volymer det blir, om vi behöver ta bort en halv eller en meter av ytlagret, säger Andreas Olsson, platschef på Älmby Entreprenad.

23 juni

Markförberedelserna har satt fart på allvar. Nu finns inte mycket buskar och sly kvar. Samtidigt fortlöper förhandlingarna med Ikea. Avtalen kommer däremot inte att behandlas politiskt förrän efter semestrarna.

9 juni

Nu börjar det hända grejer i Haganäs. Markarbetet har satt fart och buskar och sly försvinner. Ikea och kommunen förhandlar om hur marken ska se ut när möbeljätten tar över. Enligt tidsplanen ska de börja bygga redan i höst. Samtidigt har Haganäsleden tagit sig förbi det sista politiska hindret.

24 maj

Det syns inte på vår utkiksbild, men nu har markarbetena påbörjats i Haganäsområdet. Buskar och sly ska bort i första steget. Samtidigt har kommunen och Ikea/Ikano intensiva förhandlingar om alla avtal som snart ska skrivas under.

17 maj

I torsdags höll startmöte för arbetet med att ta bort ris och buskar i det framtida handelsområdet. Enligt Bengt Pettersson, teknisk chef i Älmhults kommun, beräknas arbetet inledas under veckan. Samtidigt har Smålandsposten rapporterat att Ikano Retail kommer att satsa på outletbutiker i det nya handelsområdet.

10 maj

Precis som ni ser på första bilden har skogen i området redan avverkats. Nästa steg är att röja bort de lägre buskarna och det arbetet påbörjas inom kort.