Äldre kvinna förvägrades äta tårta under fem år

Älmhult Artikeln publicerades

Under fem års tid förvägrades kvinnan på äldreboendet att äta tårta och andra godsaker. Istället fick hon torra bullar.
Orsak: Kvinnan var felaktigt diagnostiserad som laktosintolerant.

För drygt fem år sedan anlände kvinnan till äldreboendet Almgården i Älmhult. Nästan omedelbart fick hon diagnosen laktosintolerant samt mandel-, nöt- och chokladallergiker. Det innebar att mycket gott ströks ur kvinnans meny, inte bara tårta.
– Det gäller ju även ost och flera andra sorters mat, säger kvinnans dotter som tillsammans med sin syster skrivit ett brev till kommunen.
Döttrarna har enligt dem själva frågat ”minst 25 gånger” om mamman verkligen var intolerant. ”Alla” har sagt att så var fallet. ”Hon har i hela sitt liv älskat kakor och bak och nötter av alla de slag. (...) Nu fick hon sitta, oftast med torra smaklösa kakor”, skriver döttrarna.
Sedan kvinnan nyligen uttryckte att ”på det här stället bjuder de på stenar till kaffet”, fick döttrarna nog och krävde ett ordentligt test. Det visade att hon inte var det minsta laktosintolerant.
– Hon strålade och sa att ”ohhh vad glad jag blir” när vi sa till henne att hon får äta tårta igen, säger dottern.
Döttrarna, som i övrigt är nöjda med sin mammas vistelse, kräver nu en ursäkt från enhetschefen Kenneth Schön. ”Mamma måste ha kompensation för alla goda tårtor, kakor, bullar och ostar som hon inte fått. Hon ska ha ursäkter från alla håll. Hon har ju betalt full avgift till mat”.
Kenneth Schön kan dock inte garantera att det blir någon kompensation. Han är ny enhetschef sedan några månader och hade ingen kännedom om detta förrän han fick brevet.
– Jag kan inte lova någon tårta som kompensation. Först måste vi gå till botten med detta.
Han tycker dock det inträffade är ”ofattbart” och sitter just nu och forskar i gamla journaler tillsammans med ansvarig sjuksköterska.
–   Vi försöker få fram hur någon ställt denna diagnos. Men det är ett jobb som tar ett tag med dessa gamla journaler. Det är heller ingen som jobbar kvar av dem som var här när det inträffade, säger Kenneth Schön.