Älmhult är tryggast i länet enligt ny statistik

Älmhult Artikeln publicerades

Älmhultsborna är tryggast i hela Kronoberg. Älmhult har minst våldsbrott och skadegörelse och nästan en av fem invånare är utbildade i brand- och olyckshantering, vilket är flest i hela landet.

– Det innebär att vår strävan att bli en trygg och säker kommun går åt rätt håll, säger kommunens säkerhetschef John Fritsch som gläds över statistiken från Sveriges kommuner och landsting (SKL) men ännu inte har hunnit göra någon djupgående analys av resultatet.
Älmhult placerar sig i länstoppen i flera olika kategorier, och rankas i SKL:s sammanställning som säkrast i Kronoberg och bland de 40 säkraste i Sverige.
Framför allt är Älmhult bra på att utbilda sina medarbetare i att förebygga bränder och olyckor. Nästan 20 procent av kommunens invånare har gått en sådan utbildning, vilket är flest i hela landet.
– Det där har varit en medveten satsning. Att alla, eller i alla fall de flesta, inom skola och omsorg ska vara utbildade i detta. Och nu satsar vi på hjärt- och lungräddning också, säger John Fritsch.
Enda smolket i glädjebägaren från SKL:s sammanställning är att Älmhultsborna i genomsnitt får vänta länge innan ambulansen kommer. En snittväntetid på 18 minuter gör att kommunen placerar sig bland de sämsta i landet.
– Det är ju helt och hållet landstinget som styr över det, men självklart för vi diskussioner med dem om att vi vill ha det så bra som möjligt här.