Älmhult tillbaka i länets polisstyrelse

Älmhult Artikeln publicerades

Älmhults kommun tar åter plats i länets polisstyrelse. Kommunalrådet Elizabeth Peltola kommer att vara med de kommande fyra åren.

För snart fyra år sedan, efter valet 2006, skrev Smålandsposten att Älmhult blir utan representant i polisstyrelsen i Kronobergs län. När polisstyrelsen samlas för sitt första möte under den nyss inledda mandatperioden finns Älmhult åter med. Kommunalrådet Elizabeth Peltola (C) har en av de elva platserna i styrelsen.
– Det är ett spännande uppdrag, där man sitter på mandat att jobba för hela länet, säger Elizabeth Peltola.
Polisstyrelsens uppgift är att garantera ett medborgarinflytande i polisverksamheten. De politiska partierna nominerar vilka som ska sitta med och sedan utser regeringen vilka som blir ledamöter. Varje parti nominerar för sig och det innebär att det helt kan saknas namn från vissa kommuner. I den nya polisstyrelsen saknas till exempel ordinarie ledamöter från Tingsryd, Uppvidinge och Lessebo.
Vad kommer du att försöka jobba för i polisstyrelsen?
– Mycket handlar om att ha en synlig, närvarande polis. Det är en sak som inte bara gäller för Älmhult, utan även i andra delar av länet. Och sedan handlar det mycket om att jobba med de förebyggande delarna, säger Elizabeth Peltola, som i början på februari deltar för första gången i polisstyrelsens möte.
I den nya polisstyrelsen finns även Sverigedemokraterna med för första gången. Håkan Engdahl från Växjö har den ordinarie platsen och Börje Tranvik från Älmhult är ersättare. Bland suppleanterna finns fler Älmhultspolitiker, Tomas Simonsson (FP) och Stefan Jönsson (S).
När regeringen utsåg den nya polisstyrelsen utsåg man även vilka som ska leda den. Charlotte Branting (FP) får nytt förtroende som ordförande. Joakim Pohlman (S) från Markaryd blir ny vice ordförande.