Artistparad över generationsgränserna

Älmhult Artikeln publicerades

Festgeneralen Per Faeltenborg har sitt eget favoritband från förr. 1982 spelade han fotboll med punkinfluerade engelsmännen i The Jam innan konserten på Olympen i Lund.

Men det blir ingen återförening i Älmhult – däremot svensk 80-talsnostalgi.

Per Faeltenborg har, på makthavarnas begäran, styrt om festivalen till centrum nu när Esplanaden inte är genomfartsled och möjlig att stänga av från trafik. Dessutom ingår festligheterna i Världens Hem-veckan.
Foto: Per Ohlsson
Per Faeltenborg har, på makthavarnas begäran, styrt om festivalen till centrum nu när Esplanaden inte är genomfartsled och möjlig att stänga av från trafik. Dessutom ingår festligheterna i Världens Hem-veckan.

I år hålls Älmhults årliga festival fredagen och lördagen 1–2 juni och hela kalaset är flyttat till centrum. Något för alla är mottot.

Fredagen har ungdomsfokus med Hanna Ferm, Liamoo och Anis Don Demnia som dragplåster.

På lördagen dukas det upp för 80-talsnostalgi med Micke Syd från Gyllene tider och Tommy Ekman från Freestyle tillsammans med Jacob Hellman, Monica Törnell och Easy-Kit.

Per Faeltenborg, projektledare för festivalen:

– Det är dags att damma av 80-talsminnena, sjunga med och dansa loss till en riktig nostalgifest. Hellmans kluriga pop, Törnells finstämda melodier och en hel hög med svenska partylåtar ur Gyllene Tiders och Freestyles repertoar, gör det upplagt för en lyckad stadsfest.

Tidigare har ni arrangerat festivalen i augusti. Vilka är fördelarna och nackdelarna med årets upplägg?

– Fördelarna är att vi flyttar in festivalen till centrum, att Älmhultsbor, restauranger och andra näringsidkare blir mer involverade. Det har blivit en del merjobb och mindre tid, eftersom beslutet inte togs förrän i påskas. Jämfört med tidigare har jag haft ungefär ett halvår mindre tid på mig att fixa artister. De flesta var redan uppbokade. Det blev många samtal i planeringsstadiet.

Hur många artist-nej går det på ett ja när man roddar ihop en festival?

– Jag har väl jobbat mot 60, 70 artister totalt den här gången och utvärderat och stämt av. Låt mig säga att det går sisådär tio kontakter på ett klartecken – tio samtal för att få ett ja i genomsnitt. Men jag är jättenöjd med de som kommer.

Vem ringde du först?

– Det första jag gjorde var faktiskt att kolla praktiska saker – scen, teknik, tillstånd och sånt.

Men första artist?

– Det var nog Rolandz, men de skulle inte starta sin sommarturné förrän i juli. När vi körde i augusti var det lite lättare att få med en del artister. Både (Magnus) Uggla och (Måns) Zelmerlöw gjorde ju sina turnéavslut här.

Vad kostar kalaset?

– Budgeten ligger kring miljonen. Det är faktiskt lite mindre än tidigare år då det handlade om bara en dag och festivalbudgeten landade på en och en halv miljon kronor. Men då var det å andra sidan inträde och en del pengar flöt in. Man kan nog säga att kommunen tar en större risk nu när det är gratis.

Låt oss säga att du hade större resurser. Vilken hade varit din önskebokning?

– Ibland frågar folk varför jag inte tar hit den eller den artisten. Någon föreslog exempelvis Håkan Hellström. ”Ja, är du och några tusen till beredda att betala 1 500 kronor för en biljett så kan vi börja diskutera det... om vi hade haft en arena”, svarade jag. Det måste vara realistiskt. Lite av drivkraften är i stället att bjuda på sådant som folk inte anade var så bra. Joddla med Siv är väl ingen personlig favorit men de gjorde jättesuccé när de kom hit med sin partymusik och sina glada fans.

Hanna Ferm, 17, kommer till Älmhultsfestivalen...
Foto: Rickard L Eriksson
Hanna Ferm, 17, kommer till Älmhultsfestivalen...
... liksom Monica Törnell, 63.
Foto: Thomas Persson
... liksom Monica Törnell, 63.

Det är 1980-talstema på lördagen. Vad lyssnade du själv på för drygt tre decennier sedan?

– Jag är ju uppvuxen med neo garage och liknande, och förstås med The Creeps här i Älmhult. De får frågan varje år men har hittills inte nappat på en comeback på hemmaplan. Tyvärr.

80-tal nu, innebär det att det blir 90-talsstuk nästa år?

– Vi får se. Jacob Hellman kunde ju vara både 80- och 90-tal. Han slog igenom -89 men syntes mycket några år in på 1990-talet.

Vilken är din egen självupplevda favoritkonsert?

– Tja, jag minns när vi drog till Lund som tonåringar i början av 80-talet för att lyssna på punkbanden The Jam och Stiff Little Fingers. Vi träffade ett par av musikerna långt innan konserten på Olympen. Någon hade en fotboll med sig och vi sköt prickserie med dem. Paul Weller i Jam var inte med och lirade boll men jag fick prata med honom och vi fick autografer. Det var stort. De är också svårflirtade. Weller har ju sagt att Jam aldrig kommer att återförenas, säger festfixare Faeltenborg.

Under festivalen blir det även modevisning, talangjakt, barnföreställningar, körer och massor av musik från två scener. Hassans tivoli, Cirkus Fenix, matknallar, bakluckeloppis, hantverk, handbollsuppvisning, cricket och flera föreningsaktiviteter kommer att samsas runt torget och utmed Esplanaden. Dessutom håller butiker och restauranger extraöppet.

Helen Carlsson, kommunens kulturstrateg, är nöjd med upplägget.

– Fredagen blir framförallt ungdomarnas kväll och under lördagen kommer det gå i nostalgins tecken. Det blir ett program där det finns något för alla åldrar, säger hon.

Plats framför scenen. Torget blir samlingsplats för gratiskonserter på fredagen och lördagen.
Foto: Per Ohlsson
Plats framför scenen. Torget blir samlingsplats för gratiskonserter på fredagen och lördagen.

Kort om

Smakprov från Världens hem-veckan 2018

Pride 31 maj

Världens hem inleds med Älmhult Pride 2018. Paraden för allas lika värde startar på handelsområdet vid Ikea för att sedan fortsätta till torget. Det blir ett varierat innehåll med bland annat färgkastarfest och olika framträdanden.

Älmhultsfestivalen 1-2 juni

Fredag och lördag är det premiär för Älmhultsfestivalen i ny tappning i centrum. Esplanaden och Stortorget fylls med knallar, matstånd, tivoli, serveringstält och happenings. Det blir framträdanden på två scener med artister, talangjakt, barnshower, modevisning och allsång. Dragplåster på fredagen är Liamoo, Hanna Ferm, Anis Don Demina. Under lördagens 80-talsnostalgi intar Monica Törnell, Jacob Hellman, Gyllene Tider/Freestyle-duon Syd & Ekman tillsammans med kompbandet Easy-Kits torgscenen mellan 20 och 22.30.

Internationell matmarknad 3 juni

På söndagen 11.00-14.00 är det dags för Älmhults internationella matmarknad på handelsområdet vid Ikea. Med temat "mötas kring mat/eat and meet" bjuds på smakprover från världens länder tillagade av Älmhultsbor.

Nationaldagsfirande 6 juni

Nationaldagen firas i Björkparken med start 13.00. Det blir tal av Eva Ballovarre, kommunstyrelsens ordförande, Elmekören framträder och svensk fika serveras. Nya svenska medborgare inbjuds dessutom till en välkomstceremoni. De som fått medborgarskap senaste året blir särskilt uppmärksammade under Sveriges nationaldag. En personlig inbjudan har skickats ut till alla berörda.

Visa mer...