Bakom kulisserna med Gilmore Girls-stjärna

Älmhult Artikeln publicerades

Det tog lite tid innan bibliotekarien Rebecka Elofsson fick upp ögonen för tv-serien Gilmore Girls.

Sedan slukade hon den, och därtill en bok av och med huvudrollsinnehavaren.

Foto: Per Ohlsson

För två år sedan slog sig Rebecka Elofsson till slut ner och började titta på Gilmore Girls. Och fastnade.

– Jag gillar inte att vara tablåberoende, utan vill gärna titta i ett streck om jag tycker om en serie, säger hon.

Nu rekommenderar hon huvudrollsinnehavaren Lauren Grahams självbiografi. I ”Prata så fort jag kan – från Gilmore Girls till Gilmore Girls” redogör Graham för hur serien påverkat henne, och påverkat henna det har den sannerligen.

– Den kom ut i höstas och Gilmore Girls-eran upptar ett betydande avsnitt. Hon berättar om hur hon utvecklats med rollfiguren och serien men också hur hon på sätt och vis fastnat i ett fack. Hur hon kämpat och jagat roller men att hon haft svårt att släppa det för serien typiska snabbpratet och också haft svårt att anpassa sig till andra karaktärer, säger Rebecka Elofsson..

Den amerikanska dramakomediserien Gilmore Girls började visas den 5 oktober 2000 i USA och året efter i Sverige. Sista säsongen sändes i Sverige 2007. Serien handlar om den ensamstående unga mamman Lorelai Gilmore och hennes dotter och bästa vän Rory, som bor i den pittoreska staden Stars Hollow i Connecticut.

Under seriens gång har tittarna kunnat följa hur mor och dotter, spelade av Lauren Graham respektive Alexis Bledel, utvecklats sida vid sida. Lorelai var i samma ålder som Rory är i första säsongen, när hon blev gravid och tog det tuffa beslutet att uppfostra sitt barn ensam.

För två år sedan återförenades mor och dotter på Netflix. Där blev ”Ett år med Gilmore Girls” ett efterlängtat återseende för alla trogna fans. Även om det berättas i ”Prata så fort jag kan”.

– Bland annat finns det utdrag ur den dagbok Lauren Graham förde i samband med nyinspelningen, alltså ”Ett år med Gilmore Girls”. Boken är intressant och fängslande, precis som tv-serien, och man får en inblick i spelet bakom kulisserna, säger Rebacka Elofsson.

Boktips

”Pratar så fort jag kan”

Författare: Lauren Graham

Genre: Självbiografi

Utgiven: August 2017.

Översättare: Mia Gahne

Förlag: Lind Co

Visa mer...