Annons

Blågult firande med rötterna i amerikanska södern

Frida och Martin Rydén tar ett rejält danssteg i tid och rum – från småländsk skogsbygd i sommarfagra 2018 till 1920-talets USA.
Swingparet firar blågul nationaldag i Virestad med Charleston inspirerad av slavar från bomullsplantagen i amerikanska södern.
Sedingehult • Publicerad 24 maj 2018
Charlestonsteg på ett småländskt trädäck mellan skog, ängar och åkermark. Martin och Frida Rydén tar ut swingsvängarna. På nationaldagen inför hemmapublik.
Charlestonsteg på ett småländskt trädäck mellan skog, ängar och åkermark. Martin och Frida Rydén tar ut swingsvängarna. På nationaldagen inför hemmapublik.Foto: Per Ohlsson

Martin och Frida flyttade in i den röda idyllen med vita gavlar utanför Virestad 2009. Några år tidigare hade de svarat ”ja” till varandra i 1920-talskläder och blivit herr och fru Rydén. Bröllopsvalsen var såklart utbytt mot swingtoner.

– Det här är samma kläder som vi gifte oss i, säger Frida och visar upp sig i den kommande nationaldagsdressen.

Annons

En beige och knälång pärla med matchande skor och typiska accessoarer.

– För mig är det rätt praktiskt. Jag kan ha min kostym i jobbet också, säger Martin.

Han är kyrkvaktmästare i Virestad och den svarta kostymen med väst känns mer tidlös.

Den 6 juni släpper paret loss i 1920-talets stora modedans. De gör det i samband med en historisk klädkavalkad i hembygdsparken Kajelund.

– Charleston är väl inte det vi det vi ägnar oss mest åt annars, men vi har övat in en rutin, säger de.

Charleston, lindy hop, stepp, blues, balboa och shag har alla afroamerikanska rötter, och Frida håller på med flera av dessa swingdanser.

– Det är jag som har mest engagemang och passion och åker på workshops både i Sverige och utomlands. Intresset började när vi gick en lindy hop-kurs tillsammans i Göteborg. Sedan, när vi flyttade hit till Småland, så var vi med och startade föreningen Växjö Lindy Circle, berättar hon.

De poängterar att det inte handlar om strikt koreografisk tävlingsdans, utan i stället sociala tillställningar med mycket improvisation.

– Jag höll på med lite jazzdans under uppväxten. Sedan fångades jag framför allt av swingmusiken och dess rytmer, säger Frida.

– Mitt enda förhållande till dans var några få gånger under gymnastiklektionerna i skolan. Jag tyckte det var roligt men sedan blev det ett 20-årigt uppehåll innan Frida fick upp mig på golvet igen, berättar Martin.

Annons

Nu har han marktjänst som kyrkvaktmästare, men musiken har alltid varit ett stort intresse och han sjunger en del vid bröllop och begravningar. Dessutom ingick han i musikalensemblen vid höstens uppsättning av Jesus Christ Superstar i Växjö.

”Mitt enda förhållande till dans var några få gånger under gymnastiklektionerna i skolan. Jag tyckte det var roligt men sedan blev det ett 20-årigt uppehåll innan Frida fick upp mig på golvet igen”, berättar Martin.
”Mitt enda förhållande till dans var några få gånger under gymnastiklektionerna i skolan. Jag tyckte det var roligt men sedan blev det ett 20-årigt uppehåll innan Frida fick upp mig på golvet igen”, berättar Martin.Foto: Per Ohlsson
Per OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons