C har maktskiftet inom räckhåll

Älmhult Artikeln publicerades
Elizabeth Peltola (C) och Gusten Mårtensson (C)
Foto: Nils Jönsson
Elizabeth Peltola (C) och Gusten Mårtensson (C)

Det mesta pekar på att Älmhults nya kommunalråd kommer att heta Elizabeth Peltola och vara centerpartist. Men nu väntar förhandlingar för att ro det nya styret i hamn. C öppnar upp för en ny Maxiallians.

Huvudpersonen själv befinner sig på resa, men centerlistans andranamn Gusten Mårtensson tror att oppositionens framgångar beror på lagbygget: En lista med 44 namn och bra spridning geografiskt, olika kompetenser, åldrar och kön.

Är det viktigare än sakfrågorna?

– Jag tror att det handlar om att vi lyckats hitta ett bra lag som har stort förtroende lokalt. Sen har vi givetvis hjälp av rikstrenden, säger Mårtensson men menar att de ändå lyckats bättre än många partikamrater i grannkommunerna, tack vare listan.

Aktivt kampanjande i de mindre valkretsarna på landet har också gjort sitt, tror han.

Nu väntar förhandlingar för att sy ihop en majoritet. Utgångspunkten är att det ska bli ett maktskifte.

– Sen får vi se på vilket sätt. Där tar förhandlingarna vid. Men det har fungerat bra i oppositionsgruppen med Moderaterna och Kristdemokraterna. Det är dem vi sätter oss ner med i inledningsskedet, säger Mårtensson.

Samtidigt är C öppna för att få in fler partiet, kanske till och med en Maxiallians med Liberalerna och Miljöpartiet. Det ger egen majoritet.

– Jag tror att det finns potential att få till en riktig majoritet. Det är det vi är ute efter. Jag tror att det hade varit bra för kommunen. Som det sett ut den här mandatperioden med en svag minoritetsledning som förlorat viktiga omröstningar gång på gång utan att ta sitt ansvar och avgå, så kan vi inte ha det igen, säger Mårtensson.

Han utesluter samarbete med SD.

Om ni misslyckas med att få majoritet, kan ni tänka er att styra i minoritet?

– Det är egentligen för tidigt att säga. Vår förhoppning är att få till en majoritet och det känns som att det finns goda förutsättningar för det.

– Jag är väldigt tveksam till att någon annan kan presentera ett bättre alternativ än det vi har.

C och S kan få majoritet. Är det realistiskt?

– Det är det väl inte i det här läget. Vår utgångspunkt är att börja prata med våra kamrater i oppositionen. Vi har inte diskuterat att samarbeta med Socialdemokraterna hos oss. I detta skedet är det inte aktuellt.

Är det självklart att Elizabeth Peltola blir er kommunalrådskandidat?

– Från vårt parti är hon vårt förstanamn som vi för fram i en sådan diskussion. Sen är det för tidigt att säga något om fördelningen av poster. Vem som blir vad och på vilket sätt. Men hon är vår nummer ett.

Är ni beredda att ge Liberalerna det inflytande de vill ha för att säkra en majoritet?

– ”Ge”, hehe. Vi ska diskutera väldigt öppet. Nu blir det en förhandlingsperiod.

– Är de villiga att regera med oss är det inte alls en omöjlighet. Vi går in de här förhandlingarna ganska öppet.

ALLA NYHETER OM VALET HITTAR DU HÄR