C kluvna till nya Pehr Hörbergsförslaget

Virestad/Älmhult Artikeln publicerades
Vad ska hända med Pehr Hörbergsgården?
Foto: Andreas Westergren
Vad ska hända med Pehr Hörbergsgården?

Centerpartiet välkomnar att Socialdemokraterna vill ha verksamhet i Pehr Hörbergsgården, men är oroliga för att deras förslag ska tränga ut andra satsningar på Nicklagården.

Som Smålandsposten tidigare berättat ökar köerna till särskilt boende. C vill återuppväcka det nedlagda särskilda boendet på Pehr Hörbergsgården i Virestad.

S förslag är att i stället öppna ett trygghetsboende på Pehr Hörbergsgården. En boendeform som inte kräver biståndsbeslut. Och att öppna fler särskilda boendeplatser på Nicklagården i stället (Särskilt boende med både demens- och vanliga avdelningar).

– Jag konstaterar att det kommer extremt mycket utspel nära valet, säger Elizabeth Peltola (C).

– Det känns som att det är lite under galgen.

C är oroliga för att S-planen kan försena, i värsta fall äventyra, den ytterligare dagverksamhet med växelvård som C vill ha på Nicklagården. De ser dock gärna några trygghetslägenheter i Virestad, tillsammans med tio särskilda boendeplatser.

Socialnämndens ordförande Lars Ingvert (S) ser hellre dagverksamheten i en lägenhet i stället för i Nicklagården.

Tjänstemännen utreder just nu de olika alternativen. Ingvert menar att S-förslaget är huvudspåret. (Ansvarig tjänsteman Gun Bylund vill inte kommentera utredningen ännu.)

Det var S som drev den tidigare nedläggningen av Pehr Hörbergsgårdens särskilda boende. Vad har ändrats nu?

Ingverts svar i sammanfattning: Ett trygghetsboende kräver mycket mindre bemanning än det tidigare särskilda boendet, och är alltså betydligt billigare att driva.

ALLA NYHETER OM VALET HITTAR DU HÄR