Danspalatset får ett rejält lyft

Älmhult Artikeln publicerades

Golv, väggar och diskobelysning. Det är inte mycket som lämnas därhän när Balders Hage renoveras. Till hösten slår det anrika danspalatset upp portarna på nytt.

Röklukten från tusentals cigaretter sitter kvar i väggarna, trots att nästan ett halvt årtionde passerat sedan rökförbudet på svenska uteställen infördes.
Faktum är att lokalerna användes så sent som i våras. Men att döma av interiören hade det lika gärna kunnat ha varit våren 1979. De nya ägarna håller med.
– Man kan fråga sig om det finns något som inte behöver bytas ut eller göras vid, säger Peter Martinsson.
– Vi måste måla om väggarna, lägga nya mattor och installera ny belysning på dansgolven. Stället är fruktansvärt eftersatt, säger affärspartnern Stefan Blomdahl.
Båda två ser dock fram emot slutresultatet.
– Jag har ju jobbat här och alltid haft ett gott öga till stället. Men jag trodde väl aldrig att jag skulle bli ägare, säger Stefan Blomdahl.
Det nya Balders Hage kommer att ha en ljusare interiör. Stora dansgolvet blir av med sitt podium, vilket innebär mer yta att dansa på. Huvudkoncepten stavas ungdomsdisko och mogendans.
– Vi kommer satsa på 16–18 åringar med skilda dansgolv och separata barer. Och så blir det mogendans, den är ju i ropet igen, säger Stefan Blomdahl och syftar på tv-programmet Dansbandskampen.
Genom åren har många boende i Häradsbäck fått stå ut med berusade ungdomar som förfestar i deras trädgårdar. Något som de nya ägarna vill försöka motverka i fram-tiden.
– Vi måste försöka jobba bort den biten, hitta olika sätt att få hit ungdomarna redan när vi öppnar och få dem att stanna inomhus. Vi kommer även att ha vakter som rör sig ute i samhället, berättar Stefan Blomdahl.
Balders hage har lockat nöjeslystna sedan 1930-talet. Då åkte danssugna till Linkullen för en dans. För snart 35 år sedan blev namnet Balders hage efter att Yngve Svensson tagit över.
Även om mycket kommer att ändras inför nyöppningen blir vissa saker sig lika.
– Vi kommer att samarbeta med bussbolag för att få hit lite mer långväga gäster. Målet är en radie på omkring tio mil. Det borde vara lätt med tanke på att det inte finns så många uteställen för folk mellan 16 och 18 år, säger Peter Martinsson.
Och nysatsningen på mogendans innebär att gamla artister hade kunnat komma på återbesök. En klassiker som många säkert minns är Black Jack på påskafton.
– Man vet aldrig, det är ju skön musik och bandet existerar fortfarande, säger Peter Martinsson.
Även korvkiosken inne på stället återuppstår och de diskreta sittbåsen nere i källaren får bli kvar.
– Vi behåller även fylle- cellen men hoppas att vi slipper använda den. Å andra sidan kan vi inte bara skicka ut överförfriskade personer i kylan, säger Peter Martinsson.
Redan i mars blir det kanske smygpremiär med en skoldans. Den officiella återinvigningen är dock beräknad till den 3 september.
Men än återstår mycket att göra.
– Ibland önskar jag att vi också införde tuggummi- förbud i det här landet, säger Peter Martinsson och pekar på alla svarta fläckar som täcker dansgolvet.