De gör nationaldagen till en nostalgitripp

Virestad Artikeln publicerades

Det blir blågult nationaldagsfirande i Virestad i år. Och en dansant tidsresa i kläder och mode som tar avstamp i början av förra seklet.

Långa kjolar, korta kjolar – hattar med brätten och snörda midjor. Lägg därtill lite snygga danssteg från 1920-talet och ni får en föraning om vad som kommer att hända i hembygdsparken Kajelund i Virestad den 6 juni.

Det är bygdens kvinnor som slagit sina kloka ihop och satsar på blågul fest.

– Förut var det ju skolavslutning i samband med nationaldagen, men saker har förändrats. Jag har saknat den typen av nära naturen-firande som vi har möjlighet att bjuda på här, säger Jennie Lange Karlsson.

För ett år sedan började hon spåna och Siv Johansson var inte sen att hänga på. De fick med sig Therese Karlsson från ABF i Älmhult, också hon med rötterna i Virestad.

Temat under nationaldagen blir en nostalgitripp i klädmode – till vardags och till fest.

– Jag har ansvaret för de första åren, fram till 1980-talet, då tar Jennie över och visar upp lite modernare kläder. De jag står för kommer till stor del från hembygdsföreningens förråd, berättar Siv Johansson.

Speciellt roligt tycker hon det är att dansanta Virestadsparet Frida och Martin Rydén visar upp sig för hemmapublik för första gången.

– De representerar 1920- och 30-talen med sin charleston, fortsätter Siv Johansson.

Showen ackompanjeras av Hävi Spelmän med Magnus Björkman som populär ciceron. Tidstypisk musik utlovas. Toner som matchar kläderna helt enkelt.

Förutom spektakulär modeuppvisning blir det lekar och upptåg – bland annat hoppborg och gästande trollkarl.

– Moderesan i tid är kanske intressantast för den lite vuxnare publiken, men barnen ska givetvis ha sitt också, säger Therese Kalrsson.

Hur påminns vi om att det faktiskt är den 6 juni?

– Jo, det blir fanor, musik, ”Du gamla du fria” och blågult ballongsläpp, säger Jennie Lange Karlsson.

Hur blir det framöver?

– Vi hoppas förstås att det här ska bli tradition. De har sitt firande inne i Älmhult mellan 13 och 15. Vi har valt att börja 16 för att folk ska kunna hinna med båda.

Festfixarna Therese Karlsson, Siv Johansson och Jennie Lange Karlsson i hattar inför nationaldagsfirandet hemma i hembygdsparken Kajelund.
Festfixarna Therese Karlsson, Siv Johansson och Jennie Lange Karlsson i hattar inför nationaldagsfirandet hemma i hembygdsparken Kajelund.