Demokratins fanbärare håller koll på sedlarna

Virestad Artikeln publicerades

Hon har tolkat i oroshärdar och medlat i krigszoner.

Hon har klätt sig i uniform och hon har observerat och rapporterat oförrätter.

Nu vill Marita Roos Jönsson göra en insats på hemmaplan. Och väljer valet.

”Själv hade jag länge funderat på att jobba som internationell valobservatör. Det var egentligen så det började. Men varför gå över ån när man kan hjälpa till hemma?”, säger ordföranden i valdistrikt Klöxhult, Marita Roos Jönsson.
Foto: Per Ohlsson
”Själv hade jag länge funderat på att jobba som internationell valobservatör. Det var egentligen så det började. Men varför gå över ån när man kan hjälpa till hemma?”, säger ordföranden i valdistrikt Klöxhult, Marita Roos Jönsson.

Livet består av val och åter val. Marita Roos Jönsson har inte alltid gjort de förutsägbara eller de mest konventionella.

Hemma i Skåne snappade hon upp främmande tungomål ute i vimlet och blev nyfiken på nya exotiska språk. Det var när Saddam Husseins Irak hade invaderat Kuwait och hon själv var 14 år. Hon fascinerades över att hon mötte en man på hemorten med samma namn som diktatorn, Kävlinges egen Hussein.

När det var dags för gymnasiet valde hon arabiska, men någon kurs blev aldrig av eftersom hon var ensam sökande.

– Jag fick välja ryska i stället, men på universitetet i Lund kunde inget stoppa mig och där läste jag upp till magisternivå. Sedan åkte jag till Jordanien för att plugga vidare, men folk där pratade alldeles för bra engelska så vardagssnacket blev lidande. Ja, så jag tog en taxi över gränsen till Syrien och skrev in mig för studier i Damaskus.

Hennes språkkunskaper har fört henne ut i världen på olika uppdrag, som till Gazaremsan, Västbanken och Kosovo. Dessutom har hon jobbat som Mellanösternkoordinator med fokus på Israel- och Palestinakonflikten för Euro mediterranean human rights network med placering på Köpenhamnskontoret.

I dag driver hon egen tolkverksamhet med bas i hemmet i Valid utanför Virestad. Det är rätt långt från att ha riskerat livet för andras mänskliga rättigheter, för jobbet har varit långt ifrån riskfritt.

– Jag har haft både civila och militära uppdrag. Är man uniformerad och bär vapen så kan man uppfattas som legitim måltavla för vissa kombattanter, säger Marita Roos Jönsson.

– Min man Andreas och jag träffades under en utlandstjänst i Kosovo. När vi slog oss ner i Älmhult för tio år sedan så kände vi för att bidra med något här hemma. Vi ville helt enkelt göra en insats för demokrati och rättvisa i Sverige, och då är ju ett enkelt sätt att hjälpa till under valet.

Den typen av frivilligarbete är inget självklart, inget som ingår i dna-profilen hos folk som tar fred och frihet för givet, och som lever i ett trots allt välorganiserat och relativt korruptionsfritt samhälle.

– Nej, när vi kom in i aulan för första informationen – det måste varit inför valet till Europaparlamentet 2009 – så vände många på sig. Det var som om de tänkte; ”jaha, där kommer de där frivilliga”. Jag tycker det är häftigt att det här med demokrati funkar och jag har varit röstmottagare vid två riksdagsval nu. Vår första son föddes 2010, och sedan har vi fått två pojkar till och Andreas har tagit papparollen i stället för att vara rösträknare. Förra gången var jag vice ordförande i distriktet och när jag fick frågan om att bli ansvarig i Klöxhult så tyckte jag det kändes bra.

Men det innebär en del ansvar – eller hur?

– Jo, vi är åtta personer som jobbar i vallokalen under söndagen och det är min uppgift att hitta rätt personer. Vi är fyra som varit med tidigare och fyra nya och jag tycker det blivit en bra blandning. Det är viktigt att man är ordentlig och social och inte minst att vi alla har roligt tillsammans. Vi är indelade i två skift. Innan lokalen öppnas på söndagsmorgonen så samlas vi och prickar av förtidsrösterna i vallängden och så träffas vi igen alla när röstningen är klar vid klockan 20 för att räkna valsedlar.

Vilka problem kan uppstå i valstugan?

– Det är lite nyheter jämfört med förra gången, men inga stora saker och vecka 34 eller 35 blir det utbildningskväll med information om nya och gamla lagar. Det gäller som vanligt att stämma av mot vallängderna och kolla vem som får rösta i vilket val, för det kan ju skilja sig lite åt för exempelvis nyanlända. Alla ska förstås ha id-handlingar med sig och så är det lite speciellt om någon röstar via ombud.

Vad betyder valdagen för dig?

– Det är något speciellt, och det märks att många tar det seriöst och klär upp sig när de går och röstar. Själv har jag länge funderat på att jobba som internationell valobservatör. Det var egentligen så det började. Men varför gå över ån när man kan hjälpa till hemma? Det kanske blir tillfälle utomlands längre fram i livet.

Valet var ett lätt val när Marita Roos Jönsson ville göra en insats för demokratin.
Foto: Per Ohlsson
Valet var ett lätt val när Marita Roos Jönsson ville göra en insats för demokratin.

Fakta

Valet i historiskt perspektiv

När kommunalförordningen trädde i kraft 1863 bildades cirka 2 400 landskommuner, 89 städer samt ett mindre antal köpingar i Sverige. Exempelvis inrättades Virestads landskommun i Allbo härad.

Den första av 1900-talets riksomfattande kommunreformer genomfördes 1952 men påverkade inte Virestad, som var egen kommun fram till indelningsreformen 1971 då området gick upp i nybildade Älmhults kommun.

1966 – för lite drygt 50 år sedan och sista gången innan kommunsammanslagningen – samlades majoriteten av Virestads 1 716 röstberättigade medborgare för att välja landskommunens eget fullmäktige bestående av 25 ledamöter. Precis tidigare valdes då enbart män som beslutsfattare och borgarna fick förkrossande majoritet. 86,2 procent av Virestads 1 716 röstberättigade invånare utnyttjade sin rättighet.

Samma procedur av närdemokrati genomfördes i Stenbrohult och Göteryd – med skillnaden att socialdemokraterna av tradition var störst i den förra landskommunen. Innan reformen 1952 var Pjätteryd och Hallaryd separata landskommuner med egna beslutande organ på verklig gräsrotsnivå.

Fram till 1966 skedde kommunalvalet på en separat dag. Från 1970 infaller val till riksdag, kommuner och landsting samtidigt.

Visa mer...