Drama som väcker blandade känslor

Älmhult Artikeln publicerades

Genialt eller förvirrat. Utmanande med hårda kanter eller substanslöst pladder. Meningarna går isär. En annorlunda filmkväll kan vi nog ändå vänta oss.

Juliette Binoche och Xavier Beauvois verkar trivas. Åtminstone för stunden.
Foto: Folkets Bio
Juliette Binoche och Xavier Beauvois verkar trivas. Åtminstone för stunden.

Juliette Binoche har fått mycket beröm för sin roll som Isabelle, en frånskild konstnär i 50-års åldern, som försöker sålla bland alla självcentrerade män i hopp om att åter finna kärleken. Det handlar om en elegant romantisk komedi av kritikerrosade Claire Denis – om vad som är viktigt i livet och om vad man vill ha i en mogen relation.

Filmen invigde kritikerveckan och vann SACD Award i Cannes förra året och nu får Älmhultspubliken möjlighet att se den inom ramen för vårens Bio Kontrastrepertoar.

Juliette Binoche var dessutom mottagare av 2018 års Honorary Dragon Award på Göteborg Film Festival.

Filmen har fått blandad kritik. Malin Krutmeijer i Sydsvenskan/HD var exempelvis långt ifrån imponerad:

”Filmen kretsar kring den frånskilda konstnären Isabelles febriga jakt på sann kärlek, och går ut på att hon träffar olika män som gör henne besviken. En bankir, en skådespelare och en arbetare av något slag flimrar förbi. Bankiren får mest kontur medan arbetaren nästan är som en skugga. Handlingen är lövtunn och hafsig, dialogen – nog tänkt att vara lite rolig – är babblig och ältande men fattig på substans.”

Betydligt positivare var recensenten Miranda Sigander i Smålandsposten:

”Detta är helt enkelt Claire Denis variant av en romantisk komedi, lite sannare och med hårdare kanter än något som exempelvis Nancy Meyers skulle åstadkomma. I absolut sista andetaget lyfter filmen som mest, när Gérard Depardieu kliver in i handlingen som ett slugt medium.”

Och smått lyrisk var Svenska Dagbladets Jon Asp, som gav det romantiska dramat toppbetyg:

”Få filmveteraner vågar överraska och utmana sig själva – men franska Claire Denis regissören är en dem som gör det allra bäst.”

Den som vill bilda sig en egen uppfattning har möjlighet när Bio Kontrast i Älmhult visar filmen i Folkets hus tisdagen 17 april.

 

På bio

Let the sunshine in

Drama, Frankrike (Un beau soleil intérieur), 2017.

Regi: Claire Denis.

Med: Juliette Binoche, Xavier Beauvois, Nicolas Duvauchelle.

Längd: 1.34.

Dessutom på repertoaren i Älmhult:

Visa mer...
I sista andetaget rycker självaste Gérard Depardieu ut som slugt medium.
Foto: Folkets bio
I sista andetaget rycker självaste Gérard Depardieu ut som slugt medium.