Emma lever utvecklande dubbelliv i gränslandet

Malmö Artikeln publicerades

En förmiddag i Malmö badmintoncenter – 400 fjäderlätta bollar, ett par nästan tyngdlösa titaniumracketar, ett slagfärdigt dubbelpar och en tränare som matar, matar och matar.

Det här är vardag för Sveriges bäst rankade damspelare.

Emma Karlsson, den 19-åriga Klöxhulttjejen, lever en idrottsdröm på båda sidor Öresund.

Emma Karlsson drömmer OS-drömmar men har halkat utanför SOK:s radar. Trots att hon är JEM-mästare, Sverigeetta och börjar samla seniortitlar.
Foto: Per Ohlsson
Emma Karlsson drömmer OS-drömmar men har halkat utanför SOK:s radar. Trots att hon är JEM-mästare, Sverigeetta och börjar samla seniortitlar.
Två badmintonstjärnor i bollhavet – golvade efter ett rejält pass. Cirka 400 fjäderbollar hade tränaren Rickard Magnusson med sig i en papperskartong till hallen. Efter 90 tuffa förmiddagsminuter i Malmö badmintoncenter sorterar Emma Karlsson och Johanna Magnusson utbildningsmaterialet i prydliga pyramider för snar återvinning.
Foto: Per Ohlsson
Två badmintonstjärnor i bollhavet – golvade efter ett rejält pass. Cirka 400 fjäderbollar hade tränaren Rickard Magnusson med sig i en papperskartong till hallen. Efter 90 tuffa förmiddagsminuter i Malmö badmintoncenter sorterar Emma Karlsson och Johanna Magnusson utbildningsmaterialet i prydliga pyramider för snar återvinning.

Emma Karlsson flänger som en Saga Norén fram och tillbaka över gräns, lika hemtam på dansk som svensk planhalva. Men när den socialt trubbiga karaktären i tv-serien Bron fångar fula fiskar i sitt nät så försöker 19-åringen med rötterna i Älmhult lura skjortan av fienden på andra sidan nät. Det går rätt bra.

– Jag har tränat med Solrød inne i Danmark sedan jag flyttade ner hit till Malmö och började på badmintongymnasiet. Allt är större där – publik, tv, media... Men framför allt finns det gott om toppspelare från olika länder. Vi är inne i Danmark tre kvällar i veckan och tränar och får bra sparring. Vi kom tvåa i serien och är en av Danmarks bästa klubbar, berättar Emma.

Den här kyliga morgonen kommer hon cyklande hemifrån Bellevuegården till en av sina arbetsplatser, Malmö Badmintoncenter, med en stor träningsbag på ryggen. Allt kretsar kring en sport som är spridd över hela världen – med över 14 miljoner organiserade utövare i 160 nationer. Men som ändå är relativt marginell på den här sidan Öresund. I alla fall om man jämför med den andra planhalvan, den danska.

Förra året var fantastiskt med guld i dubbel vid junior-EM och i början av 2018 kom första tunga seniortiteln när Emma och parhästen Johanna Magnusson vann Swedish Open i Lund.

Hon gick ut gymnasiet förra året. Nu är det bara badminton som gäller. Eller åtminstone nästan bara badminton.

– Det blir nio pass en normal vecka och ofta tävlingar på helgen, berättar Emma.

Var det givet att flytta hemifrån efter nian och börja på badmintongymnasiet i Malmö?

– Min storasyster Amanda gick redan här nere, så jag flyttade in hos henne. Det kändes förstås tryggt. Sedan betydde det mycket att Johanna bodde i Malmö. Vi har vunnit ungdomsklasserna från U13 och uppåt och började samtidigt på idrottsgymnasiet. Det enda tråkiga var att jag inte kunde hålla på med fotbollen. Jag spelade i flicklagen i Älmhult och... Ja, det var roligt det också och gick bra, men det hade inte gått att fortsätta. Hemma i Klöxhultsskolan gillade jag de praktiska ämnena bäst, som hemkunskap, slöjd och förstås idrott.

Hur var det då att gå på idrottsgymnasium?

– Vi tränade mycket och tillhörde nog de mest seriösa. Det var riksintag för badminton och friidrott men också en massa andra lokala idrottare som gick där. Ändå blev det så att vi badmintonspelare hängde mest med varandra. Jag gick på samhällsprogrammet med beteendevetenskap och det kändes som ett riktigt val. Nu har jag precis läst in naturkunskapsämnet också, för jag tänkte söka till idrottslärare. Kommer jag in får vi se vad som händer.

Hon är uppvuxen i en badmintonfamilj med aktiva föräldrar och syskon. Johanna Magnusson, som hon bildar Sveriges bästa dubbelpar tillsammans med, är också hennes bästa kompis. De tränas av Johannas föräldrar – de tidigare elitspelarna Maria Bengtsson och Rickard Magnusson. Pojkvännen heter Filip Svensson, klasskamrat från badmintongymnasiet och klubbkompis i BMK Aura.

Mycket badminton är det. Hinner du med något annat?

– Jag hänger en del med Johanna och vi fikar och shoppar och gör ”normala” saker också. Fast det är klart, kring matcherna och på resorna blir det badmintonfokus. Ja, det blir mycket idrott över huvud taget. Ibland går jag och tittar på hockey och så gillar jag fotboll, speciellt Liverpool. Någon tv-serie blir det också, typ One tree hill. Och så jobbar jag extra på Ikea här i Malmö.

Så du flyttade från Älmhult och hamnade på Ikea?

– Ja, faktiskt. Det bara blev så. Det är skönt att ha något annat att göra. Jag jobbar varannan helg med logistik tidigt på morgnarna. Fyller på hyllor och så.

Rickard Magnusson är inte bara tränare för Sveriges bästa dubbelpar, han  är pappa också till vänsterhänta Johanna. ”Emma är den fysiska av de två, den som går på kraft. De kompletterar varandra bra”, konstaterar tränaren.
Foto: Per Ohlsson
Rickard Magnusson är inte bara tränare för Sveriges bästa dubbelpar, han är pappa också till vänsterhänta Johanna. ”Emma är den fysiska av de två, den som går på kraft. De kompletterar varandra bra”, konstaterar tränaren.

Rickard Magnusson har precis matat Emma och sin dotter Johanna med långa och korta bollar under 90 tempofyllda minuter. Nu pustar tjejerna ut i entrén till Malmö Badmintoncenter.

Ni ser varandra varje dag och nöter detaljer. Tröttnar ni aldrig?

– Vi har känt varandra sedan vi var små. Föräldrarna höll på med badminton och vi började också tidigt. Vi trivs ihop, annars skulle det aldrig fungera, säger Emma.

– Jag själv tränade i en grupp från jag var sex någonting. Eftersom pappa är från Ljungby och vi har stuga där så träffades Emma och jag på träning och tävling och vi har spelat dubbel ihop sedan vi var små. Vi har olika styrkor och kompletterar varandra. Emma är fysiskt stark och jag är kanske lite mer lurig och teknisk, fyller Johanna i.

De har i princip fått sporten med modersmjölken båda två. Emmas mamma Tanja spelar fortfarande i Älmhults BMK:s representationslag i division 1 södra och är rankad etta i Sverige i damdubbelns D50-klass (damer 50 plus).

Och hade det inte varit för en internationell tävling i Portugal (där Emma och Johanna tog sig till kvartsfinal) så hade de båda dubbelspecialisterna Karlsson – mor och dotter – förmodligen ställts mot varandra i seriespelet när söderettan hade sammandrag i Lund i början av mars.

– Vi planerar och väljer vilka tävlingar som är vettiga att satsa på, där vi får bra motstånd. När vi vann Swedish Open så blev det 600 dollar i prispengar till oss var, men det kostar ju att åka också och vi har ju inga stora sponsorer eller obegränsat med resurser.

Senior-EM i Spanien hägrar längre fram i år och OS i Tokyo om två år. Det är förstås lockande, men Sveriges bästa dubbelpar har tagit steget upp på seniornivå och förlorat sitt tidigare utvecklingsstöd. Eftersom de samtidigt inte kvalificerat in för Topp - och talangstödet som SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) portionerar ut till presumtiva OS-deltagare med medaljpotential, så begränsas handlingsutrymmet.

– Men jag känner att jag utvecklas hela tiden, säger Emma Karlsson.

Till och med förluster kan vara utvecklande och inspirera.

– Jo, det danska paret Christinna Pedersen och Kamilla Rytter Juhl, som vunnit en massa mästerskap, har alltid varit lite av förebilder. Det var rätt speciellt när Johanna och jag mötte Christinna och en annan tjej i dubbel i en ligamatch i Danmark. Då märkte man verkligen hur smarta de är, hur de liksom genast avslöjar vad vi är bra på och hur en spelare som Christinna neutraliserar våra bästa slag. Ibland tittar jag på matcherna efteråt – det kan man lära sig mycket av, säger tjejen som lever dubbelliv i Skåne och på Själland.

Fruktbart samarbete. Emma Karlsson och Johanna Magnusson har känt varandra sedan barnsben, spelat dubbel ihop i över tio år och samlat titlar på hög under resan. 2017 blev de Europamästare i juniorklassen och 2018 har de inlett med att vinna senior-SM och Swedish Open. För tillfället ligger de på 62:a plats i världsrankningen.
Fruktbart samarbete. Emma Karlsson och Johanna Magnusson har känt varandra sedan barnsben, spelat dubbel ihop i över tio år och samlat titlar på hög under resan. 2017 blev de Europamästare i juniorklassen och 2018 har de inlett med att vinna senior-SM och Swedish Open. För tillfället ligger de på 62:a plats i världsrankningen.
Foto: Per Ohlsson
Foto: Per Ohlsson

KORT OM

Emma Karlsson

Ålder: 19.

Bor: Malmö.

Familj: Pappa Arne, mamma Anja, två äldre systrar. Pojkvännen och klubbkompisen Filip Svensson.

Gör: Badmintonspelare.

Klubbar: Älmhults BMK (moderklubb), BMK Aura och Solrød Strand BMK.

Rankad: Sverigeetta i dubbel.

Visa mer...