Fler tågavgångar till Älmhult i december

Älmhult
Foto:

Pendlingsmöjligheterna till Älmhult ökar i december. Då blir det halvtimmestrafik till och från Älmhult på morgonen och eftermiddagen. Det meddelar länstrafiken i Kronoberg.

Artikeln publicerades 24 september 2010.

I nuläget anländer tåg söderifrån strax efter varje hel timme. Men från den 12 december kommer det gå fler avgångar till och från Älmhult.
– Vi kommer att ha 30-minuterstrafik till och från Älmhult under rusningstrafik med Öresundstågen, säger Clas Carlsson, upphandlingschef på Länstrafiken Kronoberg.
Det handlar om två helt nya avgångar på morgonen som kommer att anlända Älmhult söderifrån, från bland annat Malmö. Dessa två tågavgångar har Älmhult som slutstation. Därefter återvänder tågen söderut med passagerare.
På eftermiddagen är det samma sak. De två planerade avgångarna anländer till Älmhult söderifrån på eftermiddagen och avgår sedan söderut igen. De nya avgångarna kommer alltså inte fortsätta norrut från Älmhult.
– Jag kan inte de exakta tiderna. Men det är på morgonen och eftermiddagen när man slutar på jobben, säger Clas Carlsson.
Bakgrunden till förändringen är tvådelad. En orsak är att det finns många resenärer på vissa avgångar, det har skapat en efterfrågan på nya avgångar. En annan faktor är att Skånetrafiken kommer ta nya tåg i bruk vilket göra att det finns tågset som går att använda till andra sträckor än där de används idag, enligt Clas Carlsson.
– Det här något som är väldigt bra för de långväga pendlarna. Det är en väldigt stor ström av pendlare som kommer från Malmö som reser till Älmhult. Det här är en försmak av vad som ska komma med Pågatågstrafiken, säger han.
Tanken är nämligen att det ska vara halvtimmesavgångar fram till dess att Pågatågen börjar rulla upp till Älmhult och sedan vidare mot Växjö.
– Vi förväntar oss att dessa nya avgångar kommer att mottas väl, men gör det inte det så får vi titta på det. Man lägger inte till trafik om det inte utnyttjas. Men allt tyder på att på att detta ska mottas på ett bra sätt av resenärerna, säger Clas Carlsson.
Hur mycket har Ikea påverkat detta?
– Det är inte Ikea som påverkar utan resenärerna i form av sitt antal. Ikea är stort men det finns andra stora företag i Älmhult också. Älmhult genererar väldigt stora volymer resenärer. Det här ska inte ses som en Ikea-trafik, utan detta är för dem som arbetar i Älmhult.