Företag utsatt för vd-bedrägeri

Älmhult Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto:FREDRIK SANDBERG / TT
Arkivbild.

Drygt 330 000 kronor. Så mycket lurades en ekonomiansvarig på ett Älmhultsföretag att föra över till ett utländskt bankkonto.

Den femte augusti skrev Smålandsposten om ett försök till bedrägeri, även kallat vd-bedrägeri på ett Älmhultsföretaget.

Tillvägagångssättet var sådant att bedragaren utgav sig för att vara chef åt företagets ekonomiansvariga och i ett mejl uppmanat den ekonomiansvariga att föra över pengar via faktura till ett bankkonto i Storbritannien. Hon dubbelkollade dock med sin chef som svarade att han inte skickat ett sådant mejl.

Men i förra veckan, någon gång mellan måndag och torsdag, lyckades någon bedra ett annat Älmhultsföretag med samma tillvägagångssätt. I mejlet till den ekonomiansvariga ska bedragaren ha uppmanat denne att betala två fakturor på totalt 35 000 euro, drygt 330 000 kronor till ett konto i Storbritannien. Mejlet ska ha varit skrivet på svenska och innehållit en logotyp som var slående lik företagets.

Polisen har tidigare gått ut och varnat för så kallade vd-bedrägerier som polisen ser öka i stor omfattning i Sverige. Mejlen är ofta skrivna på dålig svenska, men trots detta har svenska företag fört över miljontals kronor.