Annons

Gillis Lundgren tog hem Tenzingpriset

Trots hård konkurrens blev det till sist Gillis Lundgren som kammade hem det prestigefyllda Tenzingpriset. Nu väntar nya designutmaningar för Ikeaveteranen. Priset har fått sitt namn efter sherpan Tenzing Norgay som ledde Edmund Hillary upp på Mount Everest.
Älmhult • Publicerad 27 november 2012
Gillis Lundgren höjer statyetten i skyn efter att ha kammat hem titeln som årets vägledare.
Gillis Lundgren höjer statyetten i skyn efter att ha kammat hem titeln som årets vägledare.Foto: Tenzingpriset

– Egentligen trivs jag bättre i lugnare vatten, men det är ju alltid trevligt när man blir uppskattad, säger Gillis Lundgren.

– Utom av Skatteverket då.

Annons

Och för ett ta emot Tenzingpriset och en check på 100 000 kronor kunde han till och med tänka sig att åka till Stockholm.

– Ja, vi fick ett väldigt schangdobelt omhändertagande. Det är kul att komma till Stockholm på det här sättet.

Gillis Lundgren ligger bakom en rad populära Ikeamöbler, bland annat jättesuccén bokhyllan Billy och det populära soffbordet Lövet. Han är också den som först kläckte idén att leverera möbler i platta paket för att spara på frakt och involvera kunderna i möbelbyggandet. Ett koncept som med juryns ord ”kom att starkt bidra till Ikeas fantastiska framgång och förändra en hel bransch” .

Och vid 84 års ålder han Gillis Lundgren inga planer på att sluta designa möbler. Som konsult har han numera fria händer att göra vilka möbler han vill, och redan på måndagen var han tillbaka på jobbet.

– Nu tror jag att jag ska försöka mig på en utmaning och göra en sorts sittmöbel med rörstomme, förklarar han.

– Jag gjorde Mila för länge sedan, som var vår mest sålda fåtölj på den tiden. Den nya varianten ska bli lika go att sitta i och kanske till ett lägre pris, trots att det har gått så många år.

100 000 i prispengar – blir det Ikeamöbler för hela slanten?

– Nej, vi har alla möbler vi behöver. Vi har andra hål att stoppa i.

Tenzingpriset

– Tenzingpriset instiftades 2009 för att belöna de vägledare som finns bakom en stor prestation och gör den möjlig.

– Priset har fått sitt namn efter sherpan Tenzing Norgay som ledde Edmund Hillary upp på Mount Everest.

– Prissumman är 100 000 kronor. Tidigare pristagare inkluderar Ludvig Strigeus (IT-arkitekten bakom Spotify), Kaj Mickos (uppfinnarmentor) och Pär Johansson (Glada Hudik-teatern).

Jonatan Göth
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons