Här blir platsen för Ingvar Kamprads sista vila

Bölsö Artikeln publicerades

Askan efter Ikeagrundaren Ingvar Kamprad ska spridas där han levde sina sista år.

På Bölsö strax utanför Liatorp.

Flygbild över Bölsö. Länsstyrelsen i Skåne har gett tillstånd till att askan efter Ingvar Kamprad får spridas på fastigheten.
Foto: Filip Sjöfors
Flygbild över Bölsö. Länsstyrelsen i Skåne har gett tillstånd till att askan efter Ingvar Kamprad får spridas på fastigheten.

Sedan Ingvar Kamprads bortgång den 27 januari har det spekulerats kring var och när han ska begravas.

Det står nu klart att platsen för Ikeagrundarens sista vila blir på Bölsö utanför Liatorp. Länsstyrelsen i Skåne har gett tillstånd till att hans aska får spridas på fastigheten, vilket Sveriges radio Kronoberg var först att rapportera om.

I länsstyrelsens beslut framgår att askan ska spridas senast den 30 april i år. Spridning måste ske över ett större område och ”får inte på något sätt markeras”. Det får inte heller finnas bebyggelse i närheten eller risk för människor att vistas i eller i närheten av området.

Länsstyrelsen konstaterar vidare att ”trots den restriktiva praxis som gäller angående utströende av aska över land” så bedöms området på Bölsö lämpligt och därför kan tillstånd ges.

Efter mer än 40 år utomlands flyttade Ingvar Kamprad 2014 hem till Sverige igen. Han bosatte sig då, 87 år gammal, på Bölsö gård där han levde sina sista år.