Hilda gör sig redo för sitt första val

Älmhult Artikeln publicerades
Hilda Aramayes Ardash (KD).
Foto: Filip Nilsson
Hilda Aramayes Ardash (KD).

Språk, humor och familj. Det är de centrala delarna i Hilda Aramayes Ardash (KD) liv. Nu gör hon sig redo för att ställa upp i ett val för första gången.

En sprudlande glad och pratsam kristdemokrat är nästa politiker att ställa upp i Smålandspostens serie Ny i politiken. Hon heter Hilda Aramayes Ardash och jobbar till vardags som tolk.

Hur tror du att ditt jobb som tolk påverkar dig i politiken?

– Mitt jobb som tolk har gjort att jag förstår mer av samhället. Jag vet hur till exempel sjukvården fungerar på grund av att jag tolkar. I mitt arbete är jag på många områden så jag lär mig mycket, säger Hilda Aramayes Ardash.

Hur kommer det sig att du blev involverad i politiken?

– Jag är en väldigt nyfiken person så jag har alltid varit intresserad av hur man kan förbättra saker. När jag studerade Svenska för invandrare på Haganässkolan för flera år sedan så kom en representant för alla partierna. När Dan Bülow (KD) kom så kändes det rätt, vi hade samma åsikter.

Så det var självklart att det skulle bli Kristdemokraterna?

– Ja det var det nog. Kristdemokraternas värderingar överensstämde med mina. Det är de kristna värderingarna vilket hela Sverige strävar efter. Jämställdhet, demokrati och att behandla andra så som vi själva vill bli behandlade är alla kristna värderingar som vi som svenskar vill ha. Jag har träffat både Ebba Busch Thor (KD) och Lars Adaktusson (KD) på en partikongress och då insåg jag att jag hade gjort rätt val, säger Hilda Aramayesh Ardash.

– Jag tror många får fel uppfattning om Kristdemokraterna. De tror att man måste vara kristen för att vara med. Jag bryr mig inte om du tror på Gud för det förhållandet är mellan dig och honom, det berör inte mig. Det är politik som Kristdemokraterna bryr sig om inte religion, säger Hilda Aramayesh Ardash.

Varför är det först nu som du involverar dig i politiken?

– Jag har varit väldigt upptagen med mitt jobb och så har jag tre barn som är fantastiska men det tar tid att ta hand om dom. Men nu känner jag att jag vill vara med och förändra så det var dags att gå med, säger Hilda Aramayes Ardash (KD).

Hilda Aramayesh Ardash (KD) debuterar på plats fyra på listan till kommunvalet. Hon återfinns även på plats sexton på riksdagslistan i Älmhult.

Hur känns det att få ett sådant förtroende?

– Det känns bra men ska jag vara ärlig så kvittar det var jag är på listan. Jag är bara glad över att få vara med. Jag tycker att det namnen som är över mig på listan är väldigt bra så jag tycker att de borde vara kvar där de är och att jag stannar på en fjärdeplats. Men jag tycker det är synd att Dan Bülow (KD) har bestämt sig för att trappa ner för jag tyckte han gjorde ett bra jobb, säger hon.

Vad skulle du säga är din hjärtefråga?

– Jag skulle faktiskt säga att alla frågor är mina hjärtefrågor, jag bryr mig om alla frågor. Men de som jag tycker är viktigast är sjukvården och säkerheten. Som tolk har jag varit med personer i sjukvården som får vänta flera månader mellan varje steg i vården för att få hjälp. Det ska inte vara så byråkratiskt, det måste gå snabbare, säger Hilda Aramayesh Ardash (KD).

Fakta

Hilda Aramayesh Ardash

Familj: Man och tre små söner

Bostad: Villa

Jobb: Tolk

Bil: Toyota Verso, 2016

Politisk förebild: Ebba Busch Thor (KD) och Lars Adaktusson (KD)

Gör dig glad: När mina barn är glada och friska

Skrämmer dig: Jag får panik av insekter och höga höjder

Visa mer...

ALLA NYHETER OM VALET HITTAR DU HÄR