Historietolkaren som drömmer om Hollywood

Stångsmåla Artikeln publicerades

Ännu en het sommar med bryggmästaren på Korrö är över. Men livet som väntar är ingen ljummen och avslagen pilsner för skådespelaren Sebastian Karlsson, alias 1800-talsfiguren Carl Fredrik Uebel. Nu slår han sig ner och kämpar med ett filmmanus, och snart går turen över Atlanten. För visst lever Hollywooddrömmarna.

”Jag hängde på Kulturverkstaden när andra höll på med fotboll, och en kompis och jag spelade in kassettradioprogram, intervjuade varandra och gjorde låtsasradio”, berättar Sebastian Karlsson. Kreativiteten har han kvar.
Foto: Per Ohlsson
”Jag hängde på Kulturverkstaden när andra höll på med fotboll, och en kompis och jag spelade in kassettradioprogram, intervjuade varandra och gjorde låtsasradio”, berättar Sebastian Karlsson. Kreativiteten har han kvar.

Dackefejeden och sommarens historiska vandringar är passé. Regissören och skådespelaren Sebastian Karlsson från Stångsmåla utanför Linneryd säger att han vill leva lite mer i nuet i höst. Och djupdyker i ett långfilmsprojekt med handlingen förlagd till andra världskrigets Charlottenberg.

Okej, 1900-talets permittenttrubbel i värmländska gränsbygder är förstås ett steg i rätt riktning jämfört med 1800-talsstrapatser på Korrö och 1500-talsäventyr i Småland.

Även om du tar ett skutt framåt i tiden så har du tydligen svårt att riktigt släppa det historiska perspektivet. Eller hur?

– Jo, visst har jag ett intresse av gamla tider. Förresten har jag spelat både Karl XI och amiral Hans Wachtmeister i en film för Blekinge museum och så har jag haft guidningar nu i augusti i Rävemåla med Knut Green som ciceron. Han var konduktör vid Nättrabybanan, järnvägen som gick ända nerifrån Karlskrona till Älmeboda under första halvan av 1900-talet. Det har blivit lite tillbakablickar.

Dackefejden då, hur halkade du in på den?

– Det var ett beställningsjobb av Svenska kyrkan, som jag regisserat för Linneryds teatersällskap. Jag har jobbat med gruppen där hemma i några år och det är himla roligt för vi har tagit ut svängarna lite mer för varje gång. De här teatergudstjänsterna vi framförde i augusti var största utmaningen hittills.

Dessutom två somrar med Carl Fredrik Uebel (ägare på Korrö 1864-81). Hur har bryggmästaren utvecklats under dina historiska vandringarna?

– Han har mer och mer anpassat sig efter sina besökare och lärt sig läsa av grupperna och kommunicera med dem. Det är ju lite skillnad om det är en skolklass eller pensionärer som följer med på en guidad tur.

Hur började allt? Har du haft skådespelardrömmar länge?

– Jag hängde på Kulturverkstaden när andra spelade fotboll, och en kompis och jag intervjuade varandra och gjorde egna kassettradioprogram. Jag har alltid varit intresserad av film och teater, men också haft någon typ av entreprenörsanda. När jag var liten gick jag ut med en stor skylt på vägen och stoppade bilister under konstrundan... och fick dem att köpa nyslungad honung. Det var nog det där som gjorde att jag valde ett gymnasieprogram med inriktning på samhälle och ekonomi. Sedan jobbade jag några år som dräng i Älmeboda, men ville egentligen något annat och började på teaterlinjen på Bräkne Hoby folkhögskola. När jag var klar kände jag inte riktigt för att gå tillbaka till lantbruket. Jag letade slumpmässigt och hittade i stället ett universitet i Texas som drevs av en kristen organisation och som kombinerade teater och tro. Eftersom jag själv är uppväxt i en kristen familj kändes det helt rätt, och jag åkte över och gick skådespelarutbildningen under fyra år. Jag var 25 när jag kom dit och hade mest klasskompisar som var 19 eller 20 år, men det fungerade bra.

Var det givet att åka hem igen efter fyra år i USA?

– Jag gjorde lite roller i kortfilmer när jag var där och jag funderade förstås över framtiden. Några från skolan har gått vidare och fått en del uppdrag. Jag åker förresten över och hälsar på folk i oktober, bland annat en kompis som jobbar i Hollywood och medverkat i serier som Grey's antomy och Big bang theory. Det är klart man drömmer. Jag har inte gett upp.

Hur har karriären sett ut sedan du kom hem 2011?

– Lite upp och ner. Jag har jobbat med många olika saker, framför allt nere i Blekinge där folk nog känner bäst till mig. Inte minst genom Ronneby Folkteater och en massa sommaruppsättningar med Teatersmedjan. Ett år var jag tjuven Rulle i Karlsson på taket, nästa Konstapel Klang i Pippi Långstrump, och i Bröderna Lejonhjärta spelade jag både frihetskämpen Orvar och en soldat – det var lite ambivalent att representera motsatta sidor.

Hur har det gått och försörja sig på skådespelandet?

– Jag har fått ringa runt och tjata om roller och jag har haft andra jobb vid sidan om. Under ett och ett halvt år jobbade jag exempelvis som brevbärare. Men det går bättre och bättre nu och jag får fler uppdrag. I höst undervisar jag lite i improvisationsteater för landstingets akutpersonal och så skriver jag på ett manus.

Kan du avslöja något?

– Jag studerade film på Linnéuniversitetet och kom i kontakt med en lärare från Stockholm som inspirerat mig och ger mig råd. Nu jobbar jag på ett långfilmsmanus om situationen i Sverige under andra världskriget. Det handlar om midsommarkrisen just när Tyskland anföll Sovjetunionen. Hitler krävde ju att hans soldater skulle transiteras genom Sverige. Allt utspelar sig på gränsstationen i Charlottenberg i 'Allå, 'allå, 'emliga armén-anda.

Historieintresserade Sebastian Karlsson vid Kungastenarna i Tingsryd. Här har tre regenter markerat närvaro. Kronprins Oscar (sedermera kung Oscar I) 1827, kung Gustaf VI Adolf under sin Eriksgata den 28 maj 1954 samt nuvarande kung Carl XVI Gustaf, under sin Eriksgata den 11 september 1975.
Foto: Per Ohlsson
Historieintresserade Sebastian Karlsson vid Kungastenarna i Tingsryd. Här har tre regenter markerat närvaro. Kronprins Oscar (sedermera kung Oscar I) 1827, kung Gustaf VI Adolf under sin Eriksgata den 28 maj 1954 samt nuvarande kung Carl XVI Gustaf, under sin Eriksgata den 11 september 1975.

Komedi alltså – är det din genre?

– Jag gillar gamla gardet. Typ Gösta Ekman och filmerna med Jönssonligan. Allan Edwall är en annan förebild. Och så är Mr Bean, eller rättare sagt Rowan Atkinson, en stor idol. Jag kopierade honom redan som liten, och jag tittar mycket på brittiska serier över huvud taget. Bland dagens skådisar har jag fastnat för Henrik Dorsin, som blandar djup och komik.

Inga Hollywood-hjältar?

– Jodå, det finns många. Tom Hanks och Matt Damon och flera andra...

Har du spårat några skådespelargener i din egen släkt, eller varifrån kommer intresset?

– Kanske från min morfar. Han spelade dockteater i Amsterdam när han var ung, men sedan kom kriget och satte stopp. Mamma har stort teaterintresse och pappa är också konstnärlig och målar.

Sebastian Karlsson guidar turister på Korrö i bryggmästare Carl Fredrik Uebels 1800-talskaraktär. Den historieintresserade skådespelaren från Stångsmåla har högtflygande planer och reser snart över Atlanten.
Foto: Linnéa Petersson
Sebastian Karlsson guidar turister på Korrö i bryggmästare Carl Fredrik Uebels 1800-talskaraktär. Den historieintresserade skådespelaren från Stångsmåla har högtflygande planer och reser snart över Atlanten.

Hur viktig är religionen?

– Mina föräldrar levde i lite hippiestil men hittade till religionen. Pappa följde med sin farbror och sina kusiner på ett möte med Jesusfolket i Jönköping någon gång under 1970-talet och fick en häftig upplevelse av Gud. Den berättelsen gjorde intryck på mig som liten. Jag fick själv ett starkt möte med Jesus under min skoltid i USA. På senare år har jag rest mycket och träffat folk inom missionsrörelsen på olika kontinenter. När jag var yngre brukade jag gå i missionskyrkan i Älmeboda och Söderportskyrkan i Tingsryd, som båda är rätt ekumeniska.

KORT OM

Sebastian Karlsson

Ålder: 36 år

Bor: Stångsmåla, Linneryd

Familj: Föräldrarna Christina Van der Hoek Karlsson och Göran Karlsson samt yngre systrarna Linn och Lisa Karlsson

Yrke: Skådespelare och regissör.

Visa mer...