Hon frestar med indiska smaker

Älmhult Artikeln publicerades

Rajani Polageni har jobbat i restaurang i södra Indien och sålt hemlagat från en matvagn på torget i Halmstad. Nu frestar hon med en exotisk smakresa som startar i Turistbyråns gamla lokaler.

Stök som snart ska bli kök. Rajani Polageni är först med indiskt i Älmhult, där det bor många nationaliteter, inte minst indier.
Foto: Per Ohlsson
Stök som snart ska bli kök. Rajani Polageni är först med indiskt i Älmhult, där det bor många nationaliteter, inte minst indier.

Älmhult

Tidigare i år var hon gästkock hos Grasha Schreiber och Anders Thulin på restaurang Muff under en månad. Rajani Polageni fick blodad tand och nu slår hon upp portarna till sitt alldeles eget ställe en bit längre västerut på samma stråk. Lotus Kitchen heter en indisk nykomling i lokalerna på Köpmangatan där Hannas pizzeria och nu senast Turistbyrån huserat. Alltså strategiskt mitt emot Ikea Museum.

Fast nykomling är kanske att ta i.

– Jag jobbade i restaurang hemma i Indien tidigare och i Halmstad, där vi bodde i fyra år, läste jag en livsmedelskurs på Lernia i sex månader och sedan sålde jag mat som jag själv lagat på torget, berättar Rajani.

Det var mannens jobb som gjorde att familjen flyttade inåt landet och hamnade i Älmhult.

Ja, just det, maken fick anställning på Ikea. Ett Ikea som också sätter kosmopolitisk prägel på samhället.

Något som Rajani Polageni hoppas ska gynna henne. För nog är det lite märkligt att ingen satsat på indiska smaker tidigare.

– Det finns många nationaliteter här, inte minst folk från mitt gamla hemland. Vi blir fyra personer som jobbar i restaurangen och jag själv håller mig i köket och ska laga maten. Jag räknar med att vi ska servera lunch och ha kvällsöppet med à la carte-meny, men kanske satsar vi på någon typ av enklare frukostservering också.

Det blir traditionella indiska rätter – mustigt, färgrikt och kryddigt.

Men vad lagar du helst hemma?

– Det blir indisk mat där också. Jag brukar samla på mig kryddor när vi är i Indien och hälsar på någon gång om året.

Indien är ett stort land med mångsidig matkultur. Vad kommer du att fokusera på?

– Jag kommer visserligen från södra Indien men det blir smaker ur många olika provinsers kök. Typisk mat från alla delar av landet helt enkelt. Lamm, kyckling men också vegetariskt, och givetvis spännande kryddblandningar och röror.

När räknar du med att öppna?

– I slutet av november ska det vara klart, med plats för 50 gäster.

Turistbyrån förvandlas till exotisk restaurang. Rajani Polageni tänker bjuda på traditionell, indisk mat.
Turistbyrån förvandlas till exotisk restaurang. Rajani Polageni tänker bjuda på traditionell, indisk mat.

Fakta

Indien och indisk mat

Det är det sjunde största landet till ytan, det näst folkrikaste och den mest folkrika demokratin i världen. Indien kallas ofta för "världens största demokrati".

Köket kan delas in i flera geografiska underavdelningar exempelvis; nordindiskt (punjabi, kashmir, benaras, mughlai med flera), sydindiskt (Andhra, Mysore, Maharashtra med flera) och Ostindiskt (bengali-assamese).

De många kryddorna och kryddblandningarna – typ garam masala, koriander, spiskummin, ingefära – ger maten den speciella indiska smaken.

Visa mer...