I frontlinjen för socialt projekt

Älmhult Artikeln publicerades

Emma Almkvist säger att hon var blyg som en hemmakatt när hon växte upp i Klöxhult. Något hon närmast kompenserar nu, som livsglad och utåtriktad tvåbarnsmamma i skotska Aberdeen med ansvar för ett projekt inom socialtjänsten som hittat över Nordsjön och ända hem till Älmhult.

Emma Almkvist med sambon Mwaniki Gachuba och barnen Gustav och Ingrid vid strandpromenaden mot Nordsjön i sin hemstad Aberdeen.
Foto: Ingemar Almkvist
Emma Almkvist med sambon Mwaniki Gachuba och barnen Gustav och Ingrid vid strandpromenaden mot Nordsjön i sin hemstad Aberdeen.

Julen närmar sig. Och den är inte mindre upphaussad i Skottland. Efter halloweenfirandet och typiskt brittiska bonfire night den 5 november är det fullt fokus mot högtidernas högtid.

– Jag är såld och går all-in i år igen, meddelar Emma Almkvist.

Och så rabblar hon upp alla de där sakerna, från sillen till gröten, som hon bara måste duka fram.

– Den 24:e brukar vi bjuda in till stor fest. Jag älskar det och ett år räknade jag till att det var gäster från 18 länder och att vi talade 19 språk. Vi har en fyra nu men bodde länge i en trång tvåa och vi var massor med folk då också.

Familjen firar tio år i Skottlands tredje stad nu. I en lägenhet alldeles vid frontlinjen mot Nordsjökusten.

Hur blev det så?

– Det började med att Mwaniki, min sambo och Gustavs och Ingrids pappa, läste en magisterutbildning i juridik med inriktning på olja och gas, och eftersom Aberdeen är Storbritanniens olje- och gashuvudstad så hamnade vi här. Det är lite i stil med Malmö, där vi bott tidigare och där jag om Mwaniki träffades på Möllan. Staden känns inte så stor och har en härlig blandning av människor, mycket tack vare sina två universitet. Men här finns förstås problem också, oljeindustrin har ju blivit rejält knockad och många har förlorat jobben.

Och framtiden?

– Det här är hemma för oss nu. Jag fick jobb som socionom när vi flyttade till Aberdeen. Det är stor skillnad mot i Sverige där allt verkar handla om biståndsbedömning. Här ligger vikten helt på att stötta och hjälpa till och vi socialarbetare har inget alls med utbetalning av pengar att göra, och det är himla skönt. Det finns tungt belastade områden hemma också, men här är det ännu tydligare hur vissa grupper hamnar i underklass och blir kvar i generation efter generation. Det behöver inte vara förortsområden med stora grupper med invandrarbakgrund, det kan lika gärna vara familjer med rötterna i Skottland. Och så har vi drogerna, de är en stor del av problemen.

För en månad sedan meddelade Älmhults kommun att man inspirerats av en skotsk modell och tänker jobba för att samarbetet mellan social- och utbildningsförvaltningarna ska bli bättre. Syftet är att tidigt fånga upp utsatta barn – för att stärka deras förutsättningar och ge dem rätt verktyg för att lyckas i skolan.

I Aberdeen sitter Älmhultsbördiga Emma Almkvist som lite av spindeln i nätet för det systemteoretiska arbetssättet.

”Efter brexitbeslutet fick alla vi nya skottar en speciell hälsning av landets försteminister, Nicola Sturgeon, som verkligen betonade att vi är viktiga för Skottland”, berättar Emma Almkvist.
”Efter brexitbeslutet fick alla vi nya skottar en speciell hälsning av landets försteminister, Nicola Sturgeon, som verkligen betonade att vi är viktiga för Skottland”, berättar Emma Almkvist.

Berätta om den nya modellen som Älmhult fått upp ögonen för.

– Ja, vi själva har egentligen hämtat mycket från England. Det handlar om att vända problemfokus från individen till vad beteendet är en reaktion på. Alltså komma till kärnan. Om någon vägrar gå till skolan så vill vi hitta orsaken till reaktionen, eller om problemet finns i familjen så samma sak där – vi vill identifiera vad beteendet är en reaktion på för att finna lösningar. Att hitta symptomen är viktigt och det är superintressant att exempelvis se hur förhållanden förändras i en grupp, typ en skolklass eller inom släkten, när en ny individ dyker upp. Jag har jobbat som socialarbetare på familj- och barnsektionen här en tid. Sedan gav arbetsgivaren mig chansen att läsa vidare i två år och nu har jag en ny tjänst där jag är ansvarig för både införandet och utförandet av det systemteoretiska arbetssättet. Om jag läser vidare i två år till kan jag bli familjeterapeut inom systemteori. Det känns lockande men vi får se. Jag har en dotter på ett och ett halvt år och jobbar en del hemifrån just nu. Hur som helst så är det givetvis roligt att de här tankarna fått spridning och uppmärksammats i Älmhult.

Var det givet att du skulle hamna i sociala tjänstesektorn?

– När jag var tio till tolv år någonting tänkte jag bli polis men under högstadietiden på Linnéskolan eller möjligen under gymnasieåren på Haganässkolan klarnade det. Jag läste humanistiskt program med mycket samhällskunskap och kreativt skrivande som specialinriktning. Det var väl då jag insåg att jag ville jobba med människor på det här sättet, med det jag håller på med i dag.

Hur var uppväxten?

– Det var en trygg och skyddad uppväxt. Jag vet inte om jag uppskattade Älmhult lika mycket då som nu. Och tack vare Ikea var det en skön mix av människor. Ikea är ju en förutsättning för att Älmhult är som Älmhult är. Jag själv var rätt blyg som liten, likt en hemmakatt faktiskt. I skolan var jag... försiktig skulle man kunna säga. Jag höll inte på med någon idrott eller andra fritidssysslor direkt, utan satt väl mycket hemma och lyssnade på musik och drömde. Jag började träna karate senare i livet och nu pushar jag min elvaårige son i stället, så att han provar så mycket som möjligt. Men hela familjen är aktiv och ofta ute och njuter av den fina naturen här. Vi bor vid kusten och promenerar längs stränderna, klättrar i bergen eller åker och tittar på fina herrgårdar och slott i omgivningarna.

Hur har brexitdebatten påverkat er invandrare?

– Det är ju orimligt att skicka ut folk som etablerat sig och i förlängningen skulle det ju innebära att en massa britter tvingats lämna Sverige. Efter brexitbeslutet fick alla vi nya skottar en speciell hälsning av landets försteminister, Nicola Sturgeon, som verkligen betonade att vi är viktiga för Skottland. Jag tillhör de som tycker det är fel att vi styrs från England. Personligen hade jag hellre sett att Skottland blev självständigt.

Har du själv varit politiskt aktiv någon gång i livet?

– Nej, jag har visserligen alltid varit politiskt intresserad, men det finns så mycket man inte ska säga och jag tror inte jag är så smidig som pappa (lokale S-politikern och tidigare kommunalrådet Ingemar Almkvist). Det finns en maktstruktur i Sverige som gör att stora grupper människor hamnar i utanförskap. Det pratar vi inte så mycket om och det är något jag skulle kräva kom mer på agendan om jag skulle jobba politiskt.

Me too-uppropen har ju fått stor genomslagskraft här hemma. Hur är det i Skottland?

– Jo, det har skakat om rejält här också. Det är verkligen angeläget och jättebra att allt kommer upp till ytan. Det har ju fått konsekvenser på högsta nivå i London, men även någon lokalpolitiker här i Aberdeen har fått sparken efter avslöjanden.

Vad saknar du hemifrån?

– Vi brukar åka till Sverige ett par gånger om året. Jag kan längta efter Såganäs. Eller Möckeln och Möckelsnäs. Ja, alla underbara platser. Jag tror inte ni vet hur vacker miljö ni har, man blir lätt hemmablind. Mwaniki är ju från Kenya, och vi borde nog vara där lite oftare. Familjen har mangoodlingar och en hönsfarm som barnens farmor driver i Afrika, och det är verkligen mäktig natur där också.

Har du något småländskt möbelvaruhus i närheten som räddar dig i nöden?

– Vi har precis fått en större beställningsbutik här i Aberdeen. Den är ungefär som Ikeas fyndvaruhus i Älmhult, med ett kafé. Mina skotska vänner har gjort mig personligt ansvarig för att de inte serverar köttbullar. De tycker att jag, som Älmhultsbördig svensk, borde fixa det.

Man kan inte få allt. Men det kommer snart en jul, och då serveras det garanterat svensktillverkade köttbullar – och mycket annat – i en fyra med utsikt över Nordsjön.

Fakta

Emma Almkvist

Ålder: 38.

Familj: Sambon Mwaniki Gachuba och barnen Gustav och Ingrid.

Bor: Aberdeen, Skottland.

Yrke: Socionomutbildning i Malmö och magisterexamen i socialt arbete i Lund. Socialarbetare i Aberdeen.

Aktuell: Lokalt ansvarig för införande och utförande av nytt systemteoretiskt arbetssätt inom socialförvaltningen. Älmhults kommun blickar mot Skottland för att hämta idéer till att utveckla samarbetet mellan social- och utbildningsförvaltningarna.

Visa mer...