Inget läkarutlåtande bakom diagnosen

Älmhult Artikeln publicerades

En felaktig diagnos gjorde att en äldre kvinna på Almgården fick laktosfri kost under fem år. Nu visar det sig att ingen läkare stod bakom diagnosen.

I gårdagens tidning berättade Smålandsposten om en äldre kvinna på Almgården som under fem år förvägrats tårta och andra godsaker eftersom hon felaktigt diagnostiserats som laktosintolerant.
Nu bekräftar kommunens områdeschef för äldreomsorg Carina Elmefall, att det inte fanns något läkarutlåtande bakom diagnosen om laktosintolerans.
– Ja, det har inte funnits något läkarutlåtande förrän nu.
Däremot kan hon ännu inte säga hur den felaktiga diagnosen har uppkommit. För tillfället pågår arbetet med att gå igenom journalerna, vilket kan ta lång tid eftersom en stor mängd pappersjournaler måste letas igenom.
Hur ser rutinerna ut för att ställa en sådan här diagnos?
– Omvårdnadspersonalen kan ju aldrig ställa den, utan det är det en läkare som skall göra. Det personalen kan göra är ju att testa att ta bort mjölken eller nötterna ur kosten, säger Carina Elmefall.
Varifrån idén om kvinnans laktosintolerans än har kommit, så har den levt vidare och under fem år blivit till sanning.
– Man kan ju bara tänka tanken om vad som skulle kunna ha hänt om det hade varit en allvarligare diagnos som resulterat i en felbehandling. Sådant får ju bara inte hända, säger Vidar Lundbäck (C) som är ordförande i socialnämnden.
Någon ersättning för det inträffade, som kvinnans båda döttrar efterlyst, kan varken områdeschefen eller Vidar Lundbäck garantera. Men båda framför gärna sina ursäkter å kommunens vägnar.
– Vi är ju jätteledsna för det här och så hoppas vi att hon kan äta så mycket godsaker hon vill i fortsättningen, säger Carina Elmefall.