"Inte aktuellt" med direkttåg till Älmhult

Älmhult

Ikea vill ha ett direkttåg mellan Malmö/Lund och Älmhult.
– Jag hoppas på 2012, säger Thomas Carlzon.
– Det är inte aktuellt, svarar Öresundstågens Stefan Rindestig.

Artikeln publicerades 10 maj 2011.

I dagsläget går det ett tåg i timmen mellan Älmhult och Malmö/Lund, undantaget morgon och eftermiddag då det även avgår tåg varje halvtimme. Båda tågen gör dock flera uppehåll längs vägen vilket gör att resan tar ungefär en timme och 20 minuter. Ikea har starka önskemål om ytterligare avgångar som ska gå non stop mellan Malmö/Lund och Älmhult. Orsaken är så klart de många pendlarna från Skåne.
– Vi jobbar för att det ska gå ett direkttåg. Tänk dig att det tar 55 minuter i stället för en timma och tjugo minuter. De där minuterna blir viktiga för pendlarna, säger Ikea AB:s vd Thomas Carlzon.
Han hoppas att en sådan rutt finns med till nästa gång tidtabellen görs om, vilket är i december.
– Om inte då så till 2013 i alla fall.
Stefan Rindestig, trafikansvarig för Öresundstågen, anser att Thomas Carlzons förslag är orealistiskt.
– Han hoppas på det ja. Men det är inte aktuellt. För det första finns det inte plats på spåren och vi har faktiskt fler kunder än Älmhultskunder att tänka på. Den här typen av riktade transporter är inte vårt uppdrag.
Den morgon- och eftermiddagstrafik som går varje halvtimme är dessutom en provisorisk lösning och försvinner när Pågatåg nordost drar igång, vilket beräknas bli 2013.
– Vi förlängde turen från Malmö som egentligen bara går till Hässleholm. Det finns inte trafikekonomi för att driva båda projekten. Alla är medvetna om att halvtimmesturerna försvinner när Pågatåg Nordost drar igång, säger Stefan Rindestig.