”Inte alla som får spela på Ullevi och på Cykelfesten i Älmhult”

Älmhult Artikeln publicerades

Trumslagaren från Gyllene tider, Micke Syd, uppträder på Älmhults cykelfest i september.

– Publiken får glädje och allsång och vad låtarna i övrigt väcker i dem, säger han och ser fram emot att komma tillbaka till Älmhult, där han lirade på Älmhultsfestivalen 2018.

Micke Syd lirade på Älmhultsfestivalen 2018. Han koncept är enkelt: Så mycket allsång som möjligt.
Foto: Filip Sjöfors
Micke Syd lirade på Älmhultsfestivalen 2018. Han koncept är enkelt: Så mycket allsång som möjligt.

– De frågade om jag ville och det är klart jag ville det, säger Micke Syd och får det att låta som en självklarhet att precis efter en avslutad rekordturné med Gyllene tider dra vidare till Älmhult för att lira framför några hundra personer på Cykelfesten.

Och han liknar gång på gång sina egna gig med Gyllene tiders.

– Det jag kommer att göra i Älmhult har jag gjort i alla år mellan turnéerna med Gyllene tider. Jag gör våra låtar fast i det lilla och i olika konstellationer. Det är min grej. Gyllene tider är mer en varelse som har varit och hälsat på i den riktiga världen.

I sommar var det sista gången bandet drog ut på turné. Medlemmerna är runt 60 år gamla.

– Nästa gång är vi 70 år. Nej. Det går inte att göra då. Om vi inte kan göra det bättre än vi gjorde nu ska vi inte göra det igen.

Så vill man ha Gyllene tider-låtar får man nog komma på en av Per Gessles eller Micke Syds solokonserter. Och Micke Syd gör uppemot 80 spelningar om året i olika konstellationer, på festivaler och företagsfester.

– Jag har gjort lite av varje genom åren: en krogshow med Tommy Ekman från Freestyle och lirat med Lena PH.

I Micke Syds Gyllene tider-karriär har han varit den pratglade trummisen som gärna går längst fram på scenen. På sommarens turné med det kultförklarade bandet sjöng han ”Låt denna trumslagarpojke få sjunga” som finns med på bandets senaste platta.

– Det är väldigt kul att få stå längst fram. Jag tycker om att prata med publiken och jag gillar samtalet. Allt bygger på relationen där. Och när jag kör själv är det är skönt att slippa sätta upp trummor.

Det blir uppemot 80 spelningar för Micke Syd per år.
Foto: Erik Nylander/TT
Det blir uppemot 80 spelningar för Micke Syd per år.

Hösten är fullbokad och det blir julshow på Per Gessles hotell, Tylöshus, i Halmstad. Men vid sidan av musiken håller han också på med ett projekt för att få barn och unga vuxna att må bättre.

Han berättar att han alltid haft ett intresse för hälsa och välmående.

– Det vill jag få ut i skolorna så att jag kan göra nytta i samhället, säger han och fortsätter:

– Det är helt nytt och det är en svensk metod som heter Mindfull tapping. Vi ska använda teknologin som finns med appar och undervisning på nätet. Det är ett verktyg som tar hand om stress. Det behövs nya sätt att hantera det och jag vet att det fungerar för egen del. På så sätt vill jag göra lite skillnad. Vi i Gyllene tider har fått göra skillnad med musik i hela våra liv. Kan man hjälpa människor på andra sätt än genom att spela Sommartider, så vore det trevligt.

Han ser fram emot det att spela i Älmhult.

– Det är inte alla som får chansen att spela på Ullevi och cykelfesten i Älmhult.