Jazz i världsklass och udda klanger

Älmhult Artikeln publicerades
Viktoria Tolstoy kommer till Virestad kyrka den 14 september tillsammans med Krister Jonsson
Foto:ANNIKA AF KLERCKER / TT
Viktoria Tolstoy kommer till Virestad kyrka den 14 september tillsammans med Krister Jonsson

Musikriket 2017 presenterar en repertoar som är blandad och som vanligt lite utöver mainstream. Fem konserter kommer till Älmhults kommun.

– Det finns så många olika typer av musik och vi försöker få till en bredd på genre. Förra året hade vi blues och det kommer inte i år, något som kommer i år kommer inte nästa och så vidare, säger Ulrika Gunnarsson, producent, Musik i Syd.

Först ut är Ensemble Mare Balticum som spelar i Stenbrohults kyrka den 8 februari. Det är Musik i Syds egen ensemble för tidig musik, helt akustiskt spelar de på äldre ovanliga instrument som dulcian, luta och basun.

– Det blir många spännande klanger man inte hör så ofta i dag. Det kommer bli väldigt fint i den lokalen, säger Ulrika Gunnarsson.

Under våren kommer sedan bluegrasskvintetten Spinning Jennies till Ikea Hotell i mars och Katarina och Svante Henryson till Sjöstugans restaurang i april.

Spinning Jennies spelar en blandning av svensk lyrik och nordamerikansk bergsmusik och bjuder på en riktig publikshow. Ett taggat band med mycket energi och ett folkligt inslag som går hem hos många.

Katarina och Svante Henryson har en lättillgänglig repertoar med pop och visor som många känner igen, men med en ovanlig sättning med sång och cello.

– Katarina och Svante Henryson är riktiga tungviktare även om de inte är så välkända till namnen. Katarina var tidigare en av hörnstenarna i The Real Group och cellisten Svante Henryson är en sådan som spelat med de flesta, bland andra Elvis Costello och Malena Ernman, berättar Ulrika Gunnarsson.

Det mest namnkunniga inslaget blir i Virestad kyrka i september. Då kommer Viktoria Tolstoy tillsammans med gitarristen Krister Jonsson. Sist ut är sedan dansk-svenska Basco på Ikea aktivitetshus i november. Basco spelar folkmusik med skandinaviska och keltiska toner och här utlovas energi och drag.

– Gillar man folkmusik eller det som svänger överhuvudtaget kan man gå dit och bli golvad.

Musikriket består av nio kommuner i Kronoberg och norra Skåne som tillsammans med Musik i Syd tar musiken ut till de mindre orterna. Tre av konserterna i Älmhult är gratis; för Viktoria Tolstoy och Basco tas entréavgift.