Knivhuggen 19-åring kräver stort skadestånd

Älmhult Artikeln publicerades

Den 19-årige man som knivhöggs och fick livshotande skador vid ett av de två storbråken i Älmhult förra sommaren begär nu drygt 400 000 kronor i skadestånd.

Även kammaråklagare Jonny Philipsson har överklagat tingsrättens friande dom.

19-åringen har genom sitt målsägandebiträde Maria Onaca överklagat till hovrätten och kräver drygt 400 000 kronor i skadestånd. Tingsrätten beviljade honom inte något skadestånd alls.
Foto: Johan NIlsson / TT
19-åringen har genom sitt målsägandebiträde Maria Onaca överklagat till hovrätten och kräver drygt 400 000 kronor i skadestånd. Tingsrätten beviljade honom inte något skadestånd alls.

I samband med ett av två storbråk i centrala Älmhult knivhöggs den 19-årige mannen på Nettos parkering av en 18-årig man. Han ådrog sig livshotande skador och låg kvar på sjukhus i ett par veckor efter händelsen, som enligt åklagare Jonny Philipsson borde rubriceras som mordförsök.

Men som Smålandsposten tidigare rapporterat slog Växjö tingsrätt i sin friande dom fast att 18-åringen agerat i självförsvar. 19-åringen hade begärt skadestånd, men det beviljades han inte av tingsrätten.

Nu har han via sitt målsägandebiträde Maria Onaca överklagat till hovrätten och kräver totalt drygt 400 000 kronor i skadestånd – bland annat för utseendemässiga skadeföljder, sveda och värk samt för kränkningen knivhuggen innebar.

Även åklagaren har överklagat till hovrätten och vill att 18-åringen ska dömas för försök till mord eller dråp alternativt grov misshandel. Jonny Philipsson menar att tingsrätten har gjort en felaktig bedömning i ansvarsfrågan.

18-åringens egen förklaring, att han har agerat i självförsvar, är inte trovärdig, enligt Jonny Philipsson.

"NN har själv berättat att han förstod att gärningen var livsfarlig. Trots denna insikt har han alltså knivhuggit målsägande upprepade gånger, vilket visat att han haft uppsåt att döda", skriver han i överklagande.