Kulturskillnad gav kortare fängelsestraff

Älmhult Artikeln publicerades

En pappa i Älmhult döms till en månads fängelse efter att ha misshandlat sin dotter. Växjö tingsrätt kortar dock straffet eftersom mannen kommer från en kultur ”där barnaga är accepterat och tillåtet”.

Vid flera tillfällen mellan maj 2008 och oktober 2009 har en liten flicka blivit misshandlad av sin pappa. Mannen har erkänt att han, vid omkring 20 tillfällen, slagit sin dotter i rumpan med handen, en pinne eller en kavel. Vid några tillfällen har flickan fått blåmärken.
Växjö tingsrätt menar att mannen ska dömas för misshandel. Straffet blir en månads fängelse eftersom ”brotten har skett vid upprepade tillfällen, under en lång tidsperiod, mot en liten flicka, i bostaden och av en närstående person.” Däremot har tingsrätten beslutat sig för att korta straffet.
– Han kommer från en bakgrund där det är tillåtet och accepterat att man gör på det här sättet. Han har levt i Sverige under en mycket begränsad period och ska åka tillbaka igen. Han påstår att han inte har haft kännedom om hur reglerna förhöll sig i Sverige. De omständigheterna ansåg vi var i viss mån förmildrande, säger domare Lars Jeppsson.
Om det finns vissa regler, ska inte de gälla alla oavsett vilken bakgrund man har?
– Jo, det gäller alla men det kan ha viss betydelse i straffmätningen om det finns speciella skäl. Jag har inte sagt att det är straffritt, säger Lars Jeppsson som inte anser att det var speciellt svårt att komma fram till domen.
Mannen har förklarat att det är vanligt med barnaga i hans hemland. Han visste att det var förbjudet att slå barn i vissa europeiska länder, men att han inte fick reda på att det inte var tillåtet i Sverige förrän han blev anmäld. Nu har pappan fått gå en föräldrautbildning och han ska även betala ett skadestånd på 30?000 kronor till sin dotter.
”Han kommer från en bakgrund där det är tillåtet och accepterat att man gör på det här sättet.”