Kunde inte betala en veckas räkningar

Älmhult Artikeln publicerades

Akut kassabrist gjorde att Älmhults kommun i förra veckan tvingades ställa in flera fakturabetalningar. Vad kostnaden blir i form av förseningsavgifter är ännu oklart.

– I förra veckan hade vi brist i kassan – pengar som inte möttes som de skulle. Och för att vara på den säkra sidan var vi tvungna att flytta vissa betalningar, säger kommunens ekonomichef Inga-Lill Fritsch.
Bristen på pengar orsakades enligt ekonomichefen av stora investeringar i samband med handelsområdet, samtidigt som det slutgiltiga avtalet med Ikea/Ikano drog ut på tiden. Därmed dröjde även de intäkter som avtalet innebar.
– Hade vi kunnat se det här långsiktigt så hade jag kunnat låna upp mer pengar, men eftersom jag visste att vi skulle få in de här pengarna från Ikea så gjorde vi inte det, förklarar Inga-Lill Fritsch som själv var på semester under veckan.
Det gjorde att kommunen tvingades skjuta på betalningen av sina räkningar, och istället betala påminnelseavgifter och räntefakturor i efterhand.
Hur stor kostnaden blir för kommunen är ännu oklart.
– Vi har fått betala en del räntefakturor och påminnelser, men vad det har kostat kan vi inte se ännu eftersom detta var i förra veckan.
Den sista försenade betalningen ska ha genomförts under måndagen och ekonomichefen försäkrar att kommunen i nuläget inte ligger efter med några fakturor.
– Vi beklagar verkligen det här. Vår ambition är ju att vi ska betala alla våra räkningar i tid. Det är inte vanligt och det har aldrig hänt här förut, säger Inga-Lill Fritsch.