Kungamakare vill ha inflytande om skolan och ekonomin

Älmhult Artikeln publicerades
 Bo Bergsjö (L)
Foto: Kajsa Erlandsson
Bo Bergsjö (L)

Trots dubbelt så många mandat, från ett till två, så är Bo Bergsjö (L) besviken på valutgången.

– Jag tycker vi har kämpat mycket och kommit med många förslag och motioner. Jag tycker att det borde ha gått bättre.

Tidigare har han sagt att får de bara ett mandat så slutar han. Trots besvikelsen idag finns tills vidare inga planer på att avgå.

Om de preliminära siffrorna står sig, stöttar ni på Peltola (C) eller Ballovarre (S)?

– Jag vill se programmen först.

– Vi är också beredda att ingå i ett majoritetsstyre om vi kan skapa ett gott program tillsammans.

Ni är ju missnöjda med hur ekonomin sköts. Även C har börjat ifrågasätta investeringar och gå åt det hållet. Är det en plattform att bygga en gemenskap på?

– Det finns väldigt mycket likheter mellan Centern och Liberalerna. Vi ligger väldigt nära varandra. Men det är ingen majoritet.

Det viktiga för Bergsjö är att det finns ett bra politiskt program och människor som kan genomföra det. Där upplever han att S har brustit. Goda ambitioner men inte tillräckliga resultat, menar han.

För L är de viktiga frågorna skolresultat, ekonomin och lägre sjukskrivningstal. Det måste finnas med i ett politiskt program för den sida som vill locka L-röster.

– Jag kan inte delta i en regim som inte har de målsättningarna. Sen måste man ha ett program som ser till att det blir genomfört, och få ihop ett lag som klarar jobbet.

Är ni beredda att förhandla med de rödgröna?

– Vi kommer prata med vem som helst. Men det är klart, vi har kritiserat dem en hel del för deras sätt att leda jobbet. Det känns... Det beror ju på vad de vill dra för lärdomar av detta.

Att L inte är en del av Alliansen i Älmhult förklarar Bergsjö med gammal tradition. I Älmhult har S och dåvarande Folkpartiet tidigare samarbetat. Bergsjö menar att det handlar om att Kronobergsliberalerna är socialliberaler, till skillnad från ett marknadsliberalt parti på riksnivå. Dessutom har personkemi varit en faktor historiskt sett.

ALLA NYHETER OM VALET HITTAR DU HÄR