Linnéa tog vattenvägen till golftoppen

Älmhult Artikeln publicerades
Direkt från Camp Sweden (landslagsläger i Florida med tydligt OS-sikte) till kyliga Sverige, men snart tillbaka till spel i USA och Florida igen. Linnéa Johansson från Älmhult siktar mot golftoppen. Skåne och Båstad, där hon har föräldrarna och sin svenska klubb, är numera hennes fasta punkt ”over here”.
Foto: Per Ohlsson
Direkt från Camp Sweden (landslagsläger i Florida med tydligt OS-sikte) till kyliga Sverige, men snart tillbaka till spel i USA och Florida igen. Linnéa Johansson från Älmhult siktar mot golftoppen. Skåne och Båstad, där hon har föräldrarna och sin svenska klubb, är numera hennes fasta punkt ”over here”.

Mycket i golf handlar om att undvika sandbunkrar och vattenhinder. För Linnéa Johansson blev en blöt svingfest lyftet. En dag när bollarna plumsade i kalkrikt Ölandsvatten inleddes en karriär som snart fortsätter med proffsspel i Florida. Och det är bara början.

Linnéa Johansson laddar om för sin första hela proffssäsong.
Foto: Filip Sjöfors
Linnéa Johansson laddar om för sin första hela proffssäsong.

Pappa och hennes två äldre bröder var golffrälsta. Det ska börjas i tid, tänkte de. Och tog med lillsyrran till Älmhultsbanan.

– Jag var i fem-, sexårsåldern och tyckte inte alls det var kul och bad att få slippa följa med fler gånger, berättar Linnéa Johansson och blickar nästan 20 år senare fram mot sin första hela säsong som proffs.

Det var i Grönhögen på södra Öland som hon till slut blev vän med klubba och boll. Hon var i tioårsåldern då och valde för en dag bort bad i Kalmarsund för en öländsk insjö. Inget skulle bli sig likt.

– Familjen var på semester och en morgon när killarna skulle sticka iväg och spela som vanligt och jag och mamma skulle till stranden, så frågade jag om jag inte fick hänga med och testa i alla fall. De hade en vattenrange där på banan. Man peggade upp och slog bollen rakt ut i en stor bassäng. Det tyckte jag var riktigt coolt, säger Linnéa Johansson.

Det plaskade hej vilt i insjön. Hon hade hittat sitt rätta element och trivdes som fisken i vattnet. När hon kom hem till Älmhult var steget inte långt till golfbanan. Linnéa började träna regelbundet.

– Klubben satsade rätt hårt på juniorer och unga spelare.

När började du själv satsa helhjärtat?

– Jag trillade dit väldigt snabbt, någon gång i 13-, 14-årsåldern. När jag kommit med i satsningen Smålands breddelit, som samlade distriktets talanger, bestämde jag mig för att söka till riksidrottsgymnasium. Det fanns många killar och tjejer på klubben som jag såg upp till och som motiverade mig att satsa på golfen.

Vilka har betytt mest för dig under karriären?

– Det är många genom åren. Mina föräldrar har såklart alltid funnits där och hjälpt mig enormt, och min tränare under åren i Älmhult, Fredrik Erikson, har betytt massor. Utan honom hade jag aldrig varit där jag är i dag. Han ställde upp och stöttade mig och var som en extrapappa och motiverade mig att utvecklas både som människa och golfare och att följa mina drömmar.

Hur var det att växa upp i Älmhult?

– Det var ett fantastiskt bra och smidigt ställe, skulle man kunna säga. Jag gick på Gemöskolan och cyklade direkt ut till golfbanan i stort sett varje dag, och jag hade massor av kompisar där som jag umgicks med. En del från min egen klass, framför allt var det killar, spelade också. Själv bodde jag i byn Äskya, inte långt från banan. Tyvärr finns inte mina farföräldrar kvar och de flesta kompisarna har flyttat till Malmö, Lund, Oslo och andra ställen. Mina föräldrar bor ju inte heller här längre, utan i Båstad, där jag har min svenska klubb numera. Men jag brukar ändå försöka hinna med något besök i Älmhult när jag är hemma i Sverige.

Vi har bestämt träff i Helsingborg – där Linnéa gjort ett nedslag under nuvarande Sverigevistelsen – och vi strålar samman i entrén till Dunkers kulturhus. Det blir lite nostalgivibbar.

– Vi hade vår studentfest här, alla vi som gick på gymnasium i Klippan. Så det är lite speciellt.

Hur var det att flytta hemifrån efter nian?

– Jag började i Klippan i Skåne, eller rättare sagt i Ljungbyhed där internatet låg. Det var ett av landets två gymnasium med riksintag för golfspelare. Vi golfare och brottarna bodde på skolan och så var det en massa andra lokala idrottare som gick där och pendlade varje dag. Jag hade en härlig tid i Ljungbyhed och fick tävla och umgås med elitidrottare och andra golfare med liknande drömmar. Vi blev som en stor familj och vi hade fantastiska tränare, lärare och ett nätverk som fanns till för oss i vår satsning. Jag är jättetacksam för mina tre år på gymnasiet och all hjälp vi fick. Det var roliga och lärorika år som golfare och människa.

Sedan har det blivit collegegolf – först ett år i Fort Lauderdale i Florida, därefter ytterligare ett par på Oklahoma State University i Stillwater. Det har handlat om spel och träning på högsta amatörnivå i en miljö som skolat stora golfare. Bland annat amerikanska stjärntrion Rickie Fowler, Hunter Mahan och Scott Verplank. Svenskar som gått på Oklahoma University och inte precis behöver skämmas över karriären är bland annat Alexander Norén, Caroline Hedwall och Pernilla Lindberg.

Vad har du lärt dig på college mer än att svinga och putta?

– Jag har läst business management med mycket fokus på ledarskap och administration. Helt enkelt för att jag ville ha en ekonomiutbildning jag kunde ha nytta av, både nu och senare i livet.

Och som nykläckt proffsspelare (Linnéa lämnade amatörtillvaron efter sommaren 2017) sköter du förstås en del själv?

– Absolut, även om jag får hjälp av familj och tränare med en del praktiska saker så gör jag det mesta själv. Jag planerar, bokar resor och boende och ser till så att allt funkar – så gör nog de flesta på min nivå. Det rullar på och jag ligger ofta ute två till fyra veckor i stöten från mars till oktober då säsongen pågår. Då åker man från tävling till tävling och börjar veckan på tisdagen med inspel, sedan är det allvar från torsdag till söndag och så vidare till nästa ställe. Däremellan är man hemma någon vecka och tvättar och packar om innan det är dags igen.

Du vann din första proffstävling i oktober och lyckades ta dig till slutkvalet till LPGA, den mest prestigefyllda och penningstarka touren, och har full spelkategori på undertouren och inkörsporten, Symetra Tour, nu. Vilka mål har du i år?

– Jag höll inte rätt nivå alla dagar under kvalspelet och var ärligt talat inte jättenära att ta sista steget, så nu blir det full fokus på Symetra. Touren startar på Clearwater i Florida i början av mars och sedan rullar det på med drygt 20 tävlingar till oktober. Helt klart är målet att komma bland topp tio totalt, och få frikort till nästa års LPGA.

I slutkvalet till LPGA hade du pappa som caddie. Hur var det?

– Det är ju han som fått ställa upp mest genom åren, med att skjutsa mig och så. Det är tryggt att ha pappa vid sidan och egentligen inga konstigheter. Men det är klart, har man stark vilja kan det slita lite på far dotter-relationen.

Hur är närmaste upplägget?

– Jag har precis varit på landslagsläger i Orlando med de bästa amatörerna och en hel del proffs. Förbundet satsar lite extra eftersom golf blivit en OS-sport, och därför får även vi proffstjejer vara med. Jag stannar i Sverige några veckor och så åker jag tillbaka till Oklahoma och tränar och laddar för touren.

Vad gör du när du inte spelar golf?

– Då försöker jag njuta och bara ta det lugnt – umgås med kompisar och så. Sedan gillar jag att baka och laga mat. Nyligen gjorde jag köttbullar som vi åt med brunsås, potatis och lingon. Mycket svenskt.

Vad är hemma för dig i dag?

– Jag bor i en lägenhet utanför Oklahoma City. När jag är i USA är det hemma för mig men Sverige kommer också alltid att vara hemma. Jag är lyckligt lottad som kan säga att jag har två hem. Den största damtouren har sin bas i USA, så därför vill jag vara där så länge som möjligt under karriären.

Har du några förebilder?

– Jag har inga jättestarka förebilder, men det är klart att Annika Sörenstams hela resa inspirerar.

Fakta

Rötterna i Älmhult

Namn: Linnéa Johansson.

Ålder: 24 år.

Yrke: Golfproffs.

Familj: Hockeyspelande pojkvännen (University of central Oklahoma) Philip Nygårdh, föräldrar i Båstad. Två äldre bröder.

Bor: Stillwater, Oklahoma. Uppvuxen i Älmhult.

Hemmaklubb i Sverige: Båstads GK.

Visa mer...
Ibland får pojkvännen och hockeyspelaren (moderklubb Leksand) Philip Nygårdh rycka in som caddie...
Foto: Love Hansen Sillin
Ibland får pojkvännen och hockeyspelaren (moderklubb Leksand) Philip Nygårdh rycka in som caddie...
...men även pappa Leif, som här i slutkvalet i LPGA-touren, stöttar emellanåt.
Foto: Privat
...men även pappa Leif, som här i slutkvalet i LPGA-touren, stöttar emellanåt.
Linnéa Johansson med pappa Leif under ett skånskt hembesök.
Foto: Per Ohlsson
Linnéa Johansson med pappa Leif under ett skånskt hembesök.