Matleverans utan mellanhänder när rekoringen når Älmhult

Älmhult Artikeln publicerades

Det lokala skafferiet är en grupp matproducenter som brukar stå på torget i Älmhult sista lördagen i månaden. Nu utvecklar de servicen och öppnar en så kallad rekoring.

Kristin Markebo från Barkhults gård och Lena Pedersen gör reko-affär på torget med ny teknik.
Foto: Per Ohlsson
Kristin Markebo från Barkhults gård och Lena Pedersen gör reko-affär på torget med ny teknik.

Reko står för rejäl konsumtion och är en del av begreppet relationsmat. Syftet är bättre råvaror, mer närproducerat, ökad insyn samt möjlighet även för mindre producenter att sälja sina varor med bättre vinstmarginal och mindre svinn.

Färre mellanhänder bidrar till att hålla nere kostnaderna.

– Via vår Facebook-sida kopplar vi samman producenter och konsumenter. Folk bokar råvaror och vi levererar dem till torget en gång varannan vecka. Det har visat sig vara ett fungerande koncept på flera håll, bland annat kör en ring igång även i Växjö nu i juni. Vi själva kände att vi ville förnya oss och nå ut till fler, berättar Mimmi Svensson, som är en av initiativtagarna.

– Vi i producentföreningen Det lokala skafferiet har kunnat starta den här plattformen med stöd av Leader Linné Småland och Europeiska landsbygdsfonden. Nu blir det enklare att köpa fina, lokala råvaror som är hållbart producerade och med tydlig avsändare och hög kvalitet.

Torsdagen den 13 juni var det premiär för matutlämning av andelskassar på torget i Älmhult.

– Vi själva driver Gröönsgård i Mörhult utanför Grimslöv med produktion av grönsaker i liten skala. Just nu handlar det mest om sallad, spenat och salladslök, berättar Mimmi Svensson.

Lena Pedersen har köpt skorpor med lavendelsmak och olika sorters saft – plus mycket annat.
Foto: Per Ohlsson
Lena Pedersen har köpt skorpor med lavendelsmak och olika sorters saft – plus mycket annat.

Lena Pedersen från Boastad är på plats för att hämta en kasse godsaker.

– Jag fick tipset via Facebook och tyckte det här kunde bli en fin sommargåva att ge bort, säger hon.

I papperskassen döljer sig mandelskorpor med touch av lavendel, två sorters saft, bland annat med syrensmak, plus lite annat smått och gott från Barkhults gård.

Ingvar och Siv Nilsson från Övraryds gård utanför Lönsboda finns också på plats med sina produkter.

– Köttlådor är vår specialitet. I dag har vi med oss bland annat lammfiol. För oss som driver småskalig verksamhet är det självklart att erbjuda styckdelar från svensk lantras, säger Ingvar Nilsson.

Mimmi Svensson från Gröönsgård är en av initiativtagarna till rekoringen.
Mimmi Svensson från Gröönsgård är en av initiativtagarna till rekoringen.

Fakta

Rekoringen i Älmhult

Facebook-baserad handel med stöd av Leader Linné Småland och Europeiska landsbygdsfonden.

Alla produkter förbokas inför utlämningsdagen via Facebook-gruppen REKO-ring Älmhult.

Upphämtning sker på förutbestämd plats och tid. Initialt ett tillfälle varannan vecka i Älmhult.

Det lokala Skafferiet, som står bakom satsningen, bildades under våren 2013 och är en ekonomisk förening med småskaliga producenter och mathantverkare inom en radie av 80 kilometer från tätorten Älmhult.

Visa mer...