Annons

Mer än ett val för politisk flykting

Valsöndagen är rena högtiden för Cheikh Mous Ali. Demokraten i honom jublar när han går till Vitsippans förskola och lägger sin röst till kommunal- och landstingsfullmäktige. Ett nytt hemland ger nya möjligheter.
Publicerad 8 september 2018
Cheikh Mous Ali har flytt Syrien och får för första gången vara med och bestämma. ”Det här är demokrati på riktigt”, säger han.
Cheikh Mous Ali har flytt Syrien och får för första gången vara med och bestämma. ”Det här är demokrati på riktigt”, säger han.Foto: Per Ohlsson

Cheikh Mous Ali är 57 år och har gått till valurnan åtskilliga gånger. Men hittills under tvång och väl medveten om att någon annan redan bestämt resultatet.

– I Syrien kunde anställda bli av med sina jobb om de inte deltog i spelet. Sedan kvittade det vad man röstade på. Frihet och demokrati fanns bara på papperet. Valet och utvecklingen styrdes bakom kulisserna – av någon där uppe. Ja, i princip regeringen, säger han.

Annons

Cheikh Mous Ali flydde Syrien och kom till Sverige strax innan valet för fyra år sedan. Då fick han själv inte lägga sin röst, men han såg fram mot nästa tillfälle.

– Min son fanns redan i Älmhult. Han var aktiv i Syrien och la ut samhällskritiska texter på sociala medier och var den som av säkerhetsskäl gav sig iväg först. Vi är kurder och jag själv var politiskt aktiv och situationen blev ohållbar även för resten av familjen, så vi flydde över gränsen till Turkiet. Sedan tog jag mig vidare hit och 2016 kom min hustru och döttrarna efter.

Hur känns det att få rösta ”på riktigt”?

– Det är stort. Jag känner att min röst är viktig och jag hoppas alla som får rösta verkligen gör det. Jag pratar rätt mycket politik med mina vänner och lär mig mer och mer hur det fungerar här. Min hustru och döttrarna har inte bott här tillräckligt länge för att delta. Men Rodi, min son som kom hit först, har svenskt medborgarskap och får rösta i alla tre valen.

Hur har du själv skaffat dig kunskap?

– Jag har bland annat gått en kurs (Studieförbundet Vuxenskolan) där vi diskuterade och fick lära oss om de tre olika valen nu på söndag och hur allt fungerar i praktiken.

Och hur har du tagit till dig partiernas program och åsikter?

– Jag läser tidningar, googlar och tittar och lyssnar på debatter. Sedan har jag varit borta på torget och pratat med företrädare för de olika partierna.

Vilka frågor är viktiga för dig?

– Skolan är jätteviktig och en hörnsten när vi ska bygga framtiden. Jag jobbade som lärare från första till sjätte klass i Syrien. Nu har jag en tjänst på Linnéskolan där jag hjälper till och tolkar för elever som pratar arabiska och kurdiska. Den senaste tiden har jag mest fått koncentrerat mig på förberedelseklassen för nyanlända.

Annons

Hur tycker du att den svenska skolan fungerar?

– Det är stor skillnad mot mitt förra hemland. I Syrien pratade lärarna och barnen satt tysta och lyssnade och tog till sig informationen okritiskt. Här aktiveras eleverna på ett helt annat sätt och lär sig att ta mer ansvar.

Vilka är problemen här?

– Vi har för stora klasser och är trångbodda. Ett par nya skolor skulle behöva byggas i kommunen.

Något annat du brinner för i valtider?

– Jag vill ha ett jämlikt samhälle. Det gynnar alla.

Som 57-åring är Cheik Mous Ali förstagångsväljare. Nu är det dags. Dagen är här och han får för första gången vara med och bestämma, och om ytterligare fyra år, då han rimligtvis är svensk medborgare, tänker han definitivt rösta även i riksdagsvalet.

– Det här är demokrati. Jag känner att min röst är viktig, att den faktiskt kan göra skillnad, säger han.

”Vi har för stora klasser och är trångbodda. Ett par nya skolor skulle behöva byggas i kommunen”, säger förstagångsväljaren Cheikh Mous Ali.
”Vi har för stora klasser och är trångbodda. Ett par nya skolor skulle behöva byggas i kommunen”, säger förstagångsväljaren Cheikh Mous Ali.Foto: Per Ohlsson
Per OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons