Monica Haider mot S-toppen

Älmhult Artikeln publicerades

Monica Haider (S) lämnar kommunstyrelsen i Älmhult. Ersättaren heter Staffan Ferm, tidigare vd på Eltex.

Redan innan valet i höstas tog det tidigare kommunalrådet ett steg nedåt på Socialdemokraternas lista. Anledningen var att hon ville satsa på landstingspolitiken. Det är också den som nu får henne att lämna kommunstyrelsen.
– Jag har skickat in min avsägelse i dag. Det är för att det krockar med mina andra uppdrag. De har flyttat landstingsstyrelsen från måndagar till tisdagar, säger Monica Haider.
Nytt namn i kommunstyrelsen blir troligen Staffan Ferm, tidigare vd på Älmhultsföretaget Eltex. I dag är han arbetssökande. Enligt Ingemar Almkvist, lokal S-ordförande, har Staffan Ferm varit med i partiet ett tag, men nu syns han för första gången utåt. Han var till exempel inte med på kandidatlistan inför valet förra året. Ingemar Almkvist är nöjd.
– Vi tycker att det känns bra. Det är bra att få in någon som sett samhället ur ett företagarperspektiv.
Monica Haider blev kommunpolitiker i Älmhult efter valet 1994. Hon kommer att ha kvar sin plats i kommunfullmäktige. Enligt uppgift är hon också högaktuell för att klättra ett steg i partiets högsta ledning.
Vid extrakongressen till helgen ska partiet ta ställning till Håkan Juholt som ny ledare. Det innebär att hans plats i partistyrelsen måste fyllas med en kandidat från Småland, Gotland eller Blekinge. Monica Haider är i dag ersättare i partistyrelsen.
Kommer du att ersätta Håkan Juholt?
– Man blir inte vald förrän man är vald, säger Monica Haider.