”Obehagliga” mejl efter förslag om ensamkommande

Älmhult Artikeln publicerades
Älmhults kommunalråd Eva Ballovare (S).
Älmhults kommunalråd Eva Ballovare (S).

S förslag att höja skatten för att flyktingungdomar ska kunna stanna i Älmhult har mött kraftfulla reaktioner.

– Det känns väldigt obehagligt, säger Eva Ballovarre (S).

I fredags presenterade kommunalråd Eva Ballovarre (S) och Socialdemokraterna ett förslag om en skattehöjning på 25 öre. Allt för att de ensamkommande flyktingungdomarna som hunnit fylla 18 år ska kunna stanna i Älmhult tills asylprocessen är avklarad.

Det rör sig om drygt 20 personer.

Förslaget om en skattehöjning kom efter en intensiv debatt om kommunens ansvar för de ensamkommande, som initierades av Bo Bergsjö (L).

Enligt dagens regelverk övergår ansvaret för de ensamkommande från kommunen till staten den dag de fyller 18 år. I praktiken innebär det ofta att ungdomarna måste flytta någon annanstans i landet. Inhumant och ovärdigt, menar Bo Bergsjö, liksom Centern, som har krävt att Älmhult ska ta fortsatt ansvar för ungdomarna tills deras asylärenden är avgjorda, även om de hunnit fylla 18 år.

S med Eva Ballovarre i spetsen har svarat att kommunen inte har råd.

– Det finns inte någon luft i vår budget för att lyckas låta de ensamkommande flyktingpojkarna stanna fram till den dagen de fått besked om de får asyl eller inte. Budgeten är redan slimmad som den är i dag.

Men –  en skattehöjning skulle dock göra det möjligt, menade Eva Ballovarre och föreslog alltså en 25-öreshöjning i fredags. Totalt skulle det ge cirka nio miljoner extra i kommunkassan.

Förslaget har dock mött starka reaktioner. Så starka att Eva Ballovarre inte vill uttala sig i frågan under måndagsförmiddagen.

– Vi har fått jättemycket arga mejl. Jag vill gärna prata med Elizabeth ( Peltola (C), oppositionsråd, reds.anm.) innan jag uttalar mig om det här, säger hon strax innan lunch på måndagen.

– Det känns väldigt obehagligt. Även Elizabeth har fått obehagliga saker skickade till sig, fortsätter Eva Ballovarre.

Nyheten om skattehöjningen har fått spridning på nätet och Eva Ballovarre uppfattar att det är detta som har resulterat i de ”obehagliga” reaktionerna.

Vad är det som gör att du inte kan uttala dig innan du pratat ihop dig med oppositionsrådet?

– Det kan ju vara så att vi kommer fram till en lösning om flyktingpojkarna. Då tycker jag att det är bättre att vänta innan jag uttalar mig.

Smålandsposten har tagit del av några av mejlen som har skickats till kommunalrådet. Ilska över förslaget blandas med personpåhopp.

En person, med ämnesraden Skicka ut dem!, skriver: ”SKÄMS!!!!! Låt oss svenskar som kämpat behålla våra pengar.”

En annan: ”Är ni inte riktigt kloka? Men ok, det har ju det goda med sig att vi som är tänkta att betala inte flyttar till Älmhult utan istället till någon annan kommun eller kanske utomlands.”