Omtanken slog nytt rekord

Älmhult Artikeln publicerades

Under helgen firades "Jul i gemenskap" i dagarna tre. Antalet privatpersoner och företag som sponsrade firandet var större än någonsin.

Den som begav sig till Anonyma Alkoholisters källarlokal på julafton, juldagen och annandagen noterade ett ovanligt dignande julbord. En förklaring kan vara att sammanlagt 109 företag och privatpersoner ställde upp och donerade mat och pengar till firandet. Motsvarande siffra i fjol var 63.
– Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare. Det känns som att vi gör något betydelsefullt, annars hade vi aldrig haft så många sponsorer, säger Sune Svensson, upphovsmannen bakom "Jul i gemenskap".
Han fick idén till ett gemensamt julfirande under Anonyma Alkoholisters möten. Många av berättelserna som mötte honom handlade om den ensamhet som alkoholister drabbas av när familj och arbetsgivare vänder ryggen till.
Så sent som 2007 hade Sune Svensson funderingar på att avsluta traditionen som han startat i mitten av 1990-talet. Men så tog dottern Johanna Holmén över stafettpinnen.
– När man går härifrån tar man med sig otroligt mycket värme och glädje. Gästernas tacksamhet blir något av en drivkraft, säger hon.
Johanna Holmén är särskilt glad över att nära hälften av årets sponsorer utgjordes av privatpersoner och familjer.
– Jag tar det som en intäkt på att fler börjat sätta sig in i hur det känns att vara ensam på julafton, säger hon.
En som valde bort ensamheten på julafton var Kent Ståhl.
– Jag hade suttit hemma själv om det inte vore för Johanna och Sune. Här kan jag äta god mat och träffa trevligt folk. Julen är till för att spenderas med andra människor, säger han.
Sakta men säkert har firandet även börjat locka Johanna Holméns vänner. Tessan Johansson och Henrik Andersson besökte källarlokalen tillsammans med sina två barn för andra året i rad.
– Det börjar bli något av en tradition. Jag tycker det är bra att någon ställer upp för de som inte har någon att fira jul med, säger Henrik Andersson.
Han fick medhåll av den före detta kommunpolitikern Bror Hilleryd.
– Det är imponerande att ideella krafter kan räcka så långt. Kommunen själv har aldrig bidragit med en enda krona, säger han.
Ett hundratal personer besökte julvärmen i källaren under de tre dagar som firandet pågick. De som av olika skäl ville men inte kunde ta sig dit gick inte lottlösa.
– Vi erbjuder oss att hämta folk men kan även leverera matpaket i fall det skulle behövas, säger Sune Svensson.
Han är glad över att han lyckats besegra missbruket. Samtidigt menar Sune Svensson att det inte finns något ont som inte för något gott med sig.
– Hade jag inte erkänt mina problem så hade jag väl inte levt i dag. Men när jag tänker efter så ska folk vara tacksamma för att jag blev alkoholist, annars hade vi ju aldrig haft den här fina traditionen, säger han.