Överens om mentorer - men inte om pengarna

Älmhult Artikeln publicerades

Centerpartiet och Socialdemokraterna är överens om att de behövs fler mentorer i skolan. Men de är inte överens var pengarna ska tas ifrån.

– Vi vill ha skattehöjning säger, Stefan Jönsson (S)

– Vi vill använda pengarna som finns annorlunda, säger Elizabeth Peltola (C).

Elizabeth Peltola (C) är överens med Socialdemokraterna att fler mentorer behövs. Men hon vill inte finansiera det genom skattehöjningar.
Foto: Peter Ottosson
Elizabeth Peltola (C) är överens med Socialdemokraterna att fler mentorer behövs. Men hon vill inte finansiera det genom skattehöjningar.

På fem år har antalet elever i Älmhult ökat med nästan 500 och skolorna har drabbats av växtvärk. Dessutom har betygen för niondeklassarna sjunkit under flera års tid. Dock har trenden vänt uppåt i år.

En del i att få bättre resultat i skolorna har varit att anställa mentorer. Personal som kan avlasta lärarna i deras vardag. Tanken är att lärarna ska få mer tid för undervisning och pedagogiskt arbete.

När Socialdemokraterna presenterade sitt budgetförslag för 2019 fanns en skattehöjning på totalt sju miljoner kronor med. 30 öre per hundralapp. En del av pengarna skulle gå till att anställa fler mentorer.

– Mentorer är något som vi tror på. Fler vuxna i skolan. Vi har sett att det hittills gett en svagt positiv effekt på högstadiet. Meritvärdena har lyft och tryggheten har ökat, säger Stefan Jönsson (S) som är förste vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i utbildningsnämnden.

Centerpartiet vill också ha fler mentorer i skolan men de röstade ändå nej till Socialdemokraternas budgetförslag. Därför hoppas Socialdemokraterna på en majoritet efter valet som kan ge dem utrymme att få igenom budget

– M, KD, SD och C röstade ner budgetförslaget i juni. Vi sliter och jobbar hårt just nu för att ett nytt bra valresultat, säger Stefan Jönsson.

Oppositionsrådet Elizabeth Peltola (C) tror att det finns en stor enighet bland partierna att få in fler mentorer i skolan.

Stefan Jönsson vill ha in fler mentorer genom skattehöjningar.
Foto: arkiv
Stefan Jönsson vill ha in fler mentorer genom skattehöjningar.

– Jag tror de flesta partier är överens om detta. Vi vill gärna utöka antalet mentorer. Jag har hört under många år att lärarna får ägna för lite tid att vara lärare.

Men ni röstade ändå ner budgeten där förslaget om fler mentorer ingick?

– Tycker inte man ska säga att vi röstade ner det. Det finns en stor summa pengar som går till skolan. S ville ha en skattehöjning.

Peltola (C) vill ha fler mentorer men inte genom en skattehöjning. Hon tycker i stället att de pengar som finns ska användas annorlunda.

– I stället för att göra mer av samma så tycker jag man ska göra på ett annat sätt. Omprioritera.

Stefan Jönsson (S) tycker det är bra att Centerpartiet också vill ha mentorer men han kritiserar partiet och menar att de inte har finansierat det.

– C har inget att finansiera sina mentorer med, säger Roger Jönsson.

Det är något Elizabeth Peltola inte håller med om.

– Vi vill inte ha skattehöjningar. Vi vill använda pengarna annorlunda.

– Sen vi lovar inget vi inte kan hålla. Det är jättelätt att vara överdrivet generös när det är andras pengar. Men det får stå för Socialdemokraterna.

ALLA ARTIKLAR OM VALET HITTAR DU HÄR