Peltola blockerade nazistprotest

Visby Artikeln publicerades
Elizabeth Peltola (C), oppositionsråd i Älmhults kommun, blev ”riktigt jäkla förbannad” när nazisterna protesterade under Annie Lööfs (C) partiledartal under onsdagen.
Foto: Privat
Elizabeth Peltola (C), oppositionsråd i Älmhults kommun, blev ”riktigt jäkla förbannad” när nazisterna protesterade under Annie Lööfs (C) partiledartal under onsdagen.

När en grupp nazister började skandera ”landsförrädare” under Annie Lööfs partiledartal på Almedalsveckan blev Elizabeth Peltola (C), oppositionsråd i Älmhults kommun, ”riktigt jäkla förbannad”. Hon markerade att nazisternas inte var välkomna.

När Annie Lööf, centerpartiets partiledare, höll sitt tal på Almedalsveckan under onsdagen hade en grupp nazister tagit sig till platsen för att protestera. När talet kom att handla om mänskliga rättigheter, och hat- och hotbilden mot svenska judar, började de protestera.

– Det var ju precis efter inledningen. Då började de snett bakom oss hiva upp en banderoll och skanderade att hon var landsförrädare. Jag fick en ryggmärgsreflex och gick framför dem för att skymma, säger Elizabeth Peltola (C), opposiitonsråd Älmhults kommun, som var på plats för Lööfs tal.

Annie Lööf lade märke till nazisternas protest.

– Då sa hon: ”jaha, här står nazisterna. Låt oss lyssna på dem och se vad de har att säga”. Då blev de överrumplade och tystnade. Då jublade hela publiken, säger Elizabeth Peltola.

Men efter applåderna började nazisterna skandera igen. Då vände sig Elizabeth Peltola mot nazisterna för att markera att de inte var välkomna.

Nazisterna fortsatte att skandera och protestera under delen av talat som handlade om mänskliga rättigheter. Och Peltola fortsatte att markera genom att försöka skymma dem, fortsätta applådera talet och själv skandera ”Annie!”, med resten av publiken.

– Det blev naturligt att jag ställde mig framför dem för att markera vad jag tycker om dem, säger Elizabeth Peltola.

Även om Elizabeth Peltola beskriver vissa av nazisterna som ”soldatliknande” var det andra som såg ut som små pojkar.

– På något vis upplever man ju att det i grund och botten bara är rädda människor.

Nazistprotesten gjorde Elizabeth Peltola ”riktigt jäkla förbannad”.

– Det är 2018 – har vi verkligen inte lärt oss mer av historien. 30- och 40-talen surrar fortfarande i luften, säger hon.

Elizabeth Peltola upplever att samtalsklimatet har blivit ganska obehagligt. Samtidigt menar hon att det trots allt är en liten grupp vars mål är att sprida hat och uppmanar alla att rösta i valet i september.