S + C = kanske

Älmhult Artikeln publicerades

Socialdemokraterna och Centerpartiet samarbetar i många kommuner men så har det historiskt inte sett ut i Älmhult. De ligger nära varandra i sakfrågor men vill inte ge raka besked på om de kommer att samarbeta organiserat efter valet.

– Jag utesluter ingenting förutom SD, säger Eva Ballovarre (S).

Ballovarre (S) kan utesluter inte någon typ av samarbete för valet, förutom med SD.
Foto: Karl-Magnus Lundvall
Ballovarre (S) kan utesluter inte någon typ av samarbete för valet, förutom med SD.

I Alvesta kommun har Socialdemokraterna regerat med bland andra Centerpartiet under senaste mandatperioden. I Tingsryds kommun har de samarbetat med Moderaterna. I Älmhult ser liknande samarbeten ut att vara längre bort.

Under den senaste mandatperioden i Älmhult har Socialdemokraterna regerat i minoritet tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. På andra sidan har Centerpartiet varit i opposition tillsammans med de borgerliga partierna Moderaterna och Kristdemokraterna men utan Liberalerna och Sverigedemokraterna. De två sistnämnda partierna har dock röstat med de borgerliga fler gånger än med de rödgröna.

Oppositionsrådet Elizabeth Peltola, (C), utesluter endast samarbete med V och SD.
Foto: Kajsa Erlandsson
Oppositionsrådet Elizabeth Peltola, (C), utesluter endast samarbete med V och SD.

Sedan kommunreformen 1971 och 1973 års val har Socialdemokraterna och Centerpartiet i Älmhult aldrig regerat tillsammans på kommunal nivå.

Trots historien ser kommunalrådet Eva Ballovarre (S) positivt på ett samarbete när det handlar om sakfrågor. Hon menar att det är viktigt att samarbeta för att göra det bästa för Älmhult.

– Vi är konkurrenter men samtidigt är vi överens om otroligt mycket.

Oppositionsrådet Elizabeth Peltola (C) vill inte spekulera i valresultatet eller ett framtida samarbete. Hon vill vara tydlig med att partiet går till val på sin egen politik. Men precis som Ballovarre (S) utesluter hon inte ett samarbete i sakfrågor.

– I frågor där det inte finns någon ideologisk skiljelinje kanske vi kan komma överens. Skapa kompromisser.

Liberalerna har under tidigare mandatperioder samarbetat med S och därmed fått majoritet. Senada Hodzic (L) är ny etta på partiets lista. Hon säger till Smålandsposten att partiet internt har diskuterat olika alternativ.

– Men utifrån osäkerhet så har vi inte tagit något beslut. Vi träffas i nästa vecka igen och diskuterar utifrån det läget.

– Vi har heller inte närmat oss något alternativ. Men SD är uteslutet att samarbeta med.

Även Miljöpartiet har samarbetat med S. Bland annat under den senaste mandatperioden. Men innan det så har partiet även samarbetat med de borgerliga.

– De vi i princip inte samarbetar med är SD. I mandatperioden 2010-2014 satt vi med borgerliga sidan. Nu sitter vi med andra sidan. Vi är inte låsta vid någonting alls, säger Jan Fagerberg, etta på MP:s lista.

– Vi får se i nästa vecka vad mandaten blir.

S, C, L och MP må hända stå för olika synpunkter i politiken. Men på ett område är de i alla fall överens. Inget av partierna kommer samarbeta med Sverigedemokraterna. Men Peltola (C) öppnar däremot för stöd i omröstningar.

– Det är stor skillnad på att sitta och regera tillsammans och att få stöd i ett förslag från SD. Och ett gigantiskt steg att sitta vid samma bord.