S: Miljön kan inte räddas utan jämställdhet

Älmhult Artikeln publicerades

Socialdemokraternas valmanifest presenterades av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll när hon besökte Älmhult.

Demokrati, jämställdhet och miljö ska vara i fokus för en bra framtid för EU och Sverige.

Annika Strandhäll (S) besökte på onsdagen Älmhult där hon presenterade partiets valmanifest. Demokrati, jämställdhet och miljö är områden som ska gå hand i hand.
Foto: Karl-Magnus Lundvall
Annika Strandhäll (S) besökte på onsdagen Älmhult där hon presenterade partiets valmanifest. Demokrati, jämställdhet och miljö är områden som ska gå hand i hand.

Under onsdagen besökte Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll sina partikollegor i Älmhult tillsammans med Åsa Karlsson Björkmarker.

På familjecentralen presenterades Socialdemokraternas manifest inför EU-valet den 26 maj.

– Det här är ett vägval för Europa, inleder Annika Strandhäll och mottar ett tydligt hummande från Åsa Karlsson Björkmarker som står som nia på Socialdemokraternas lista i EU-valet.

Socialdemokraternas manifest består huvudsakligen av tre punkter:

Demokrati, jämställdhet och miljö.

– Det finns ett klimathot och jag tror på att vi kan klara omställningen på att minska våra utsläpp med över 50 procent, säger Strandhäll.

Åsa Björkmarker flikar in.

– Klimatfrågan står inte själv. Vi slår samman det här tre. Vi kan inte ställa om klimatet om inte de två andra områdena hänger med, säger hon och fortsätter:

– Vi i Socialdemokraterna kommer att jobba för grundläggande sociala rättigheter inom EU och det behövs för att klara klimatomställningen.

De poängterar båda två, Strandhäll och Björkmarker att det är ett väldigt viktigt val som står för dörren. De varnar för högerextrema vindar och uppmanar alla som har rösträtt att utnyttja den. Förra EU-valet var valdeltagandet strax över 50 procent. Genom ökat röstdeltagande hoppas Socialdemokraterna på att få tillräckligt med röster för att motverka det som just nu händer i länder som Ungern och Polen.

– De ger sig på rättsväsendet, säger Strandhäll med ilska i rösten.