SD vill ha sommarskola på landet

Älmhult Artikeln publicerades
Börje Tranvik (SD).
Foto: Peter Ottosson
Börje Tranvik (SD).

Sedan ett par år tillbaka erbjuder Älmhults kommun sommarskola. Nu vill Sverigedemokraterna förlägga sommarundervisningen till landsbygden. Nya klassrum ska motivera eleverna, är tanken.

Skolresultaten släpar efter och det kan bero på att kommunen har för stora skolor, menar Sverigedemokraternas förstanamn Börje Tranvik.

– Tanken är att eleverna ska få ett miljöombyte. I och med att vi har en hel del skolor om inte ligger så långt ifrån Älmhult, och inte är så välutnyttjade. De kan man tanka sig att använda i framtiden, säger Tranvik.

Han tänker på skollokaler i Pjätteryd, Eneryda, Hallaryd och Häradsbäck.

– Du vet hur det är att komma till samma skola när man har slutat, och ska sätta sig där någon månad till. Det är kanske inte så trevligt. Man kunde ha en skola på landsbygden dit man kan åka ut med lärarna. Miljön kanske gör det lättare att uppnå målen i ämnena, säger Tranvik.

Tranvik menar att fördelarna med en lugnare miljö överväger nackdelar som längre restid och extra kostnader. I sin motion, som nu är ute på remiss, skriver han att skolorna blir allt större och otryggare för eleverna.

Ni i SD har tidigare sagt att ni gärna vill använda de här lokalerna på landet. Tänker du att sommarskolan är ett första steg till att använda dem även till vanlig undervisning?

– Ja, man får ju prova sig fram och se hur det kan bli i framtiden. Vi vet ju att barnantalet kommer bli rätt mycket mer än idag. byggnaderna i Älmhult räcker inte till, om vi inte bygger nya skolor eller sätter upp baracker. Med detta kanske man kommer in i rätt tankebana.