Annons

Teknikutvecklingen inom välfärden går i rasande takt

Redan nu sköts mycket av hemtjänsten via mobilen. Snart kopplas virtual reality (VR) och robotar in. Om tio år? Omöjligt att säga. Smålandsposten besökte välfärdsteknikmässan i Älmhult.
Älmhult • Publicerad 21 november 2017 • Uppdaterad 22 november 2017
Katia Berggren provar på VR.
Katia Berggren provar på VR.Foto: Peter Ottosson

Tanken är enkel. Istället för att ledning och inköpare ska åka på mässor så har Älmhults kommun bjudit in leverantörer till en egen mässa under tisdagen på Ikea aktivitetshus. Poängen är att socialförvaltningens medarbetare (för det är det som det handlar om: Allt från hemtjänst till individ-och familjeenheten till omsorg om personer med funktionsnedsättningar) ska kunna vandra runt, titta, klämma, få idéer. Sen ska kommunen utvärdera vad medarbetarna tycker är värt att testa i Älmhult.

Redan idag använder Älmhults kommun mobilen till exempelvis öppna dörrar, planera insatserna och signera medicin.

Annons

Förhoppningen är att tekniken dels ska avlasta personalen i tider då det är tufft att rekrytera (Dessutom blir det lättare att rekrytera ung personal om man som arbetsgivare visar sig villig att ligga i den tekniska framkanten, påpekar socialchef Monica Ehnberg). Och dels handlar det om självständighet för de som använder välfärdens tjänster.

– Jag tror också att det handlar om integritet. Vi har redan människor nu som frågar: Jag behöver någon som tittar till mig på natten, men varför kan ni inte sätta upp en kamera så jag slipper otryggheten med någon som jag inte känner som går in i mitt hus på natten och väcker mig?, säger kommunens utvecklingsledare Maria Söderstedt.

Och att äldre är teknikfientliga, det är bara en fördom, menar Ehnberg och Söderstedt.

Vid ett av utställarbåsen står Christian Karlsson från Atea och visar upp en liten robot som de redan sålt till skolor i Lessebo och Växjö. Den ska hjälpa långtidssjuka barn att fortsätta vara del av sin klass, även om de ligger på sjukhus eller är hemma. Roboten är kopplad till barnet via videolänk, så kompisarna kan helt enkelt prata med roboten som befinner sig i klassrummet för att prata med barnet.

Karlssons kollega Rebin Ristov Mohammed demonstrerar VR-glasögon för nyfikna socialtjänstemän. Tanken är att de ska användas av människor som av olika fysiska eller psykiska anledningar har svårt att lämna sina hem.

– Då tar vi världen till dem. Då får man möjlighet att uppleva stranden och höra vinden och vattnet komma in mot stranden. Se Himalayabergen, se naturen, säger han.

Victoria Tykesson var en av de som besökte mässan för att få nya tankar om vad Älmhult bör satsa på.
Victoria Tykesson var en av de som besökte mässan för att få nya tankar om vad Älmhult bör satsa på.Foto: Peter Ottosson

Eller så kan man använda molntjänster för en effektiv omsorg för de som bor kvar hemma. Åke Sandlund på företaget Emma & Morris förklarar hur deras tjänst samlar all information om en omsorgstagare, allt från mediciner, allergier, vilka behov man har, i en molntjänst. När omsorgstagare knackar på den klockliknande enheten runt armen så rings vad man kan likna vid en larmcentral upp (eller varför inte det lokala socialkontoret direkt, påpekar Sandlund).

– Klockan funkar som mobiltelefon. Någon svarar, man kan koppla in en tredje part, som en sjuksköterska eller anhörig, eller SOS.

Smålandsposten gick runt på mässan och frågade: Hur ser välfärdstekniken ut om tio år? Det nästan samstämmiga svaret att tekniken går så snabbt att det är omöjligt att veta.

– Grejen är att hade du frågat för 20 år sen så hade värdet i det varit: Hur ser det ut om hundra år? Det går så snabbt. Tio år nu är som hundra år förr, säger Thomas Sjöberg, Kontigo care.

Annons

– Jag tänker bara på bank, post, handel... För tio år sedan kunde ingen räkna ut att vi skulle vara där vi är i dag. Inte jag i alla fall, säger Monica Ehnberg på kommunen.

– Vi har i dag en äldre befolkning som blir yngre med lever längre. De är mer och mer tekniskt intresserade. Den här formen av avancerad teknik hoppas jag ska komma. Det kommer en teknik som till att börja med är oerhört enkel för brukaren, men den kommer bli mer och mer avancerad i takt med att generationerna accepterar tekniken, säger Åke Sandlund på Emma & Morris, han med molntjänsten.

Vad blir utmaningarna för välfärdstekniken?

– I det kort-korta perspektivet har man generationsväxlingen. Egentligen hör det till generationsfrågan, men jag tänker på den personliga integriteten. Hur sköter jag IT-skyddet? Men det är ingen fråga bara för det här. Det är samma sak med banktjänster. Jag tror att hela säkerhetsfrågan kommer lösas, men det handlar om att acceptera det mentalt. Det är nog inte tekniken som sätter stopp, utan människans rädsla för att använda ny teknik, fortsätter han.

VR kan ta världen till hemmet, är tanken.
VR kan ta världen till hemmet, är tanken.Foto: Peter Ottosson
Peter OttossonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons