Tommy söker oändligheten

Häradsbäck Artikeln publicerades
Tommy Karlsson har fixat bottenplattan på sitt observatorium. Nu ska han borra och fästa, och därefter ska elen dras. I nästa vecka hoppas han att kupolen kommer upp.
Foto:Peter Ottosson
Tommy Karlsson har fixat bottenplattan på sitt observatorium. Nu ska han borra och fästa, och därefter ska elen dras. I nästa vecka hoppas han att kupolen kommer upp.

En gammal dröm håller på att gå i uppfyllelse. Tommy Karlsson håller just nu på att bygga ett astronomiskt observatorium i Häradsbäck. Men han har fått offra en dröm för en annan.

Tommy Karlsson har ett brinnande intresse för astronomi. Under många år har han byggt sitt eget teleskop, en riktig värstingpjäs, som dock har blivit förpassat till garaget. Tommy Karlsson har nämligen inte haft något bra ställe att ha det på. Förrän nu.

För två veckor sedan kom en lastbil från Polen med det nya observatoriet på flaket.

– Han som körde lastbilen stod som ett frågetecken och undrade; "har ni ingen truck?" Vi fick lyfta av det del för del, det var 600 kilo på en pall. Men det gick rätt bra. Jag ramlade bara en gång, säger Tommy Karlsson.

Nu är han i full färd med att montera ihop det på baksidan av huset. Tre meter i diameter blir glasfiberkupolen, och ungefär lika hög. Nu ser han fram emot att kunna sitta inne i soffan och titta på månen på TV:n. Allting är motoriserat för att kupol och teleskop ska kunna röra sig långsamt, långsamt, långsamt i takt med jordens rotation.

– Jag har drömt om det här i många år och inte haft möjligheten. Men jag sålde den röda korvetten och köpte den här istället.

För en man med Tommy Karlssons bilintresse var det ett tufft beslut att ta, men han resonerar att han bara använder bilen ett tiotal gånger på sommaren. Observatoriet kan han ha glädje av året runt.

När är det färdigbyggt?

Tommy Karlsson skrattar.

– Jag började med teleskopet för 15 år sedan, så jag vet inte riktigt. Men jag ska försöka jobba lite varje dag. Jag har aldrig gjort det här förut, men jag är inte orolig, säger han och menar att det gick ju bra att bygga ett teleskop på egen hand. Den här gången har han till och med instruktioner och ritningar. Samtidigt är det mycket som ska klaffa. Det är svårt att se på ritningarna hur elektroniken ska dras, så det gäller att tänka efter ordentligt.

Planen framåt är att få ihop en astronomisk förening som han kan dela sitt observatorium med. Han har kollat runt med olika människor i trakten och har höga förhoppningar på ett Härlunda astronomiska sällskap i framtiden.

Under tiden fortsätter Tommy Karlsson att blicka ut mot universums oändliga vidder.