Träning i tiden ska inte längre vara tidsstyrd

Älmhult Artikeln publicerades

Pulsklockor och digitala mätinstrument triggar oss som aldrig förr. Samtidigt vill vi träna när vi känner för det och inte stå i givakt då instruktören kallar på uppmärksamhet. Gymmet lockar och yogapassen vinner mark – här är trenderna inför nya året.

Zara Tall vill utveckla gymavdelningen. Det är den som drar mest och det är medlemmarnas önskemål som styr.
Foto: Per Ohlsson
Zara Tall vill utveckla gymavdelningen. Det är den som drar mest och det är medlemmarnas önskemål som styr.

Zara Tall följde med mamma till en klassisk gruppträning med Friskis och Svettis hemma i Älmhult när hon själv var i början av tonåren.

Många år senare utbildade hon sig till idrottslärare och hon började sin instruktörsbana en gång i tiden som ansvarig för boxpassen.

I dag är hon verksamhetsledare för en träningsanläggning och lokalförening med 2 600 medlemmar. Här finns fortfarande traditionella jympa men också välfrekventerat gym, spinningsal pass med skivstångsintervall, cirkelfys, boxning, tabata, dans fusion, yoga och mycket mer.

– Vi vill erbjuda något för alla. Hållbar träning är angeläget, för tanken är ju att vi ska hänga med till vi fyller hundra. Eller hur? säger Zara Tall.

Men vad är populärast?

– Gymmet drar mest. Cirka 60 procent av besökarna kommer för att träna med redskapen och de lösa vikterna i gymavdelningen. Spinning ökar också för tillfället, och cirkelgym och andra styrkebetonade pass är populära. Och yoga förstås – det växer överallt och hela tiden. Vi behöver koppla av, och lära oss att koppla av.

Vad kan vi förvänta oss för nyheter 2018?

–  Vi tittar på hur vi ska kunna utveckla gymdelen, eftersom den lockar så mycket folk. Många gillar att komma och gå precis när de känner för det i stället för att boka tid till ett visst pass. Tidigare var det mer indelat i terminer och folk gjorde uppehåll över sommaren. Nu vill fler hålla igång året runt, men kanske vara ute när det är säsong för det. Något som förändrats är att fler och fler vill styra sin träning själva och ha bra koll på kroppen med hjälp av teknik – appar, pulsklockor och liknande. Upplevelsebaserad träning, typ må bra-resor, är annat som ökat.

Är ni på banan där?

– En sak som blev succé och som vi fortsätter med är att vi åker till Malmö i maj och deltar i Toughest, en tävling på riktigt utmanande hinderbana. Vi laddar för det med specialträning i grupp från början av året.

Hur ser det ut med trender? Kommer de lika fort till Älmhult som till storstäderna?

– Kanske inte, men från Friskis riksorganisationen jobbar man för att ta reda på vad folk vill ha innan de själva ens vet om det. Vi här i Älmhult spanar förstås efter vad vi kan göra bättre och utgår från vad medlemmarna här vill göra.

Vilka är utmaningarna 2018?

– Personligen tycker jag det är roligt att det nästan dagligen kommer in nytt folk som vill bli medlemmar och börja träna hos oss, men det ställer också krav på oss att rekrytera ledare. Just det är problem inom alla sorters föreningar och vi jobbar ständigt på det. Allt färre vill knyta upp sig under längre tid numera.

Vad rekommenderas om jag exempelvis är nybliven pensionär och ovan vid gymmets alla varianter?

– Vi har seniorgrupper som tränar dagtid, exempelvis cirkelfys. Alla kan vara med. Det sociala mötet är viktigt och inspirerande.

Och om jag vill satsa ordentligt mot något specifikt mål?

– Det är ju så i dag att många motionärer kör lika hårt som eliten gjorde förr. Ibland har vi speciella satsningar. Som Giro 4, som är försäsongsträning under 24 veckor för de som vill toppa cykelformen.

Hur ser ditt eget 2018 ut?

– Jag leder fyra fasta pass för tillfället och hoppar in lite då och då på andra. Min man vill få med mig på Cykelvasan i sommar så jag får väl anpassa träningen lite efter det och kanske hänga på fler spinningpass.

Nya grepp på gymmet. Friskis tunga säckar är en utmaning för styrketräningen. Den här, som verksamhetsledaren sedan fem år, Zara Tall, tampas med väger 40 kilo.
Nya grepp på gymmet. Friskis tunga säckar är en utmaning för styrketräningen. Den här, som verksamhetsledaren sedan fem år, Zara Tall, tampas med väger 40 kilo.