Utesluten SD-medlem välkommen tillbaka

Älmhult Artikeln publicerades

Med 12,5 procent av rösterna gjorde Sverige­demokraterna ett starkt EU-val i Älmhult. Om framgångarna fortsätter i kommunalvalet riskerar partiet att inte ha tillräckligt med egna kandidater.
Det öppnar upp för den politiska vilden Annika Rydh.

I hela Kronoberg gjorde Sverigedemokraterna en rejäl framryckning i och med EU-valet. I Älmhult fick man till slut 12,5 procent av rösterna, vilket glädjer partiets grupp­ledare i Älmhult Gull-Britt Tranvik. Hon hoppas att stödet kan hålla i sig även i kommunalvalet.
– Det vet man ju inte, men det är väldigt skönt att höra att vi får ett starkt stöd. Man kan bara hoppas, säger hon.
I Älmhult har Sverige­demokraterna målet att öka sedan förra valet, då man skaffade sig två mandat i fullmäktige. Och med resultatet i EU-valet talar mycket för det. Ett stöd på exempelvis tio procent skulle innebära att partiet får fyra mandat i fullmäktige.
Samtidigt kan ett ökat stöd innebära en del problem. På vallistan finns nämligen bara tre kandidater uppskrivna. Partiet har förutsett den situationen genom att hålla sin vallista öppen. Det innebär att vem som helst kan skriva upp ett annat namn på vallistan, på den man vill se sitta i fullmäktige.
Gull-Britt Tranvik menar att det är ett sätt att få in nya intresserade politiker i partiet. Sam­tidigt menar hon att partiet­ senare kan kolla upp om den nyinvalda till exempel delar Sverigedemokraternas värderingar. Men den möjligheten finns inte enligt Valmyndigheten.
– Det visste jag inte om, säger Gull-Britt Tranvik.
Ett ökat stöd öppnar även upp en möjlighet för Annika Rydh, som 2013 uteslöts från partiet efter bland annat ett uttalande­ om att världssam­fundet borde begränsa muslimers barnafödande.
Uttalandet till trots ser Gull-Britt Tranvik dock gärna att Rydh återigen kan väljas in på ett av SD:s mandat.
– Jag tycker hon ska få en chans att komma tillbaka.
Även Annika Rydh själv har funderat på möjlig­heten. Om hon inte blir välkommen in i partiet igen kan hon mycket väl tänka sig att kryssa in sig själv på SD:s valsedel, säger hon.
– Jag vill själv fortsätta­ med det politiska livet eftersom man nu äntligen börjar komma in i hur det fungerar.