Våga yoga – ett sätt att möta julstressen

Älmhult Artikeln publicerades

Hon är lugnet själv i alla lägen. Trots sex barn mellan 1 och 12, läraranställning på friskolan Thoren Framtid, två egna företag och ett 30-tal yogaklasser i veckan att leda. Shona Maggio ger perspektiv på stress såhär i juletid.

Shona Maggio stressar ner i stället för att stressa upp. ”Jag väljer Älmhult för tryggheten och det lugnare tempot”, säger en kvinna som har hur många järn i elden som helst och som laddar för nya utmaningar 2018.
Foto: Per Ohlsson
Shona Maggio stressar ner i stället för att stressa upp. ”Jag väljer Älmhult för tryggheten och det lugnare tempot”, säger en kvinna som har hur många järn i elden som helst och som laddar för nya utmaningar 2018.

Det är mycket nu. Vilket är normaltillståndet i Shona Maggios liv.

– Jag kommer hit tidigt på morgonen och leder min första yogaklass, som tar en timme, vid halv sju. Det brukar bli ett par till kring lunch och två klasser på eftermiddagen och kvällen också. Jag har ofta barnen med mig, för jag skiljer inte på att vara mamma, affärskvinna eller mina andra roller. Det är egentligen inget jobb det här, det är en livsstil, säger kanadensiskan som hittat tryggheten i Småland.

För det är framför allt livskvalité och sociala skyddsnät hon refererar till när vi diskuterar valet av bostadsort.

– Jag är uppvuxen i staden Niagara Falls som påminner om Las Vegas, med massor av turister, högt tempo och emellanåt rena maffiametoderna. Kanada är okej, men det kan bli lite för mycket influenser från USA. Att stanna hemma och vabba är inte att tänka på – bara för att ta ett exempel. Det känns tryggare här på alla sätt, säger Shona.

Hon kan verkligen jämföra.

– Jag har bott i Sverige tidigare. Mina tre första barn föddes här, sedan var jag tillbaka i Kanada när nästa två föddes och nu, när jag blev mamma för sjätte gången, så hade vi flyttat hit igen. Jag vill att barnen ska växa upp här, det är bra miljö för dem.

Niagara Falls ligger i Ontario i ett storstadsområde med drygt 300 000 invånare. Staden är belägen vid gränsen mot USA, på den västra sidan av Niagarafallen och Niagarafloden som går mellan Eriesjön och Ontariosjön. Älmhult och trakterna kring Möckeln är väldigt annorlunda, påpekar sexbarnsmamman.

– I storstäder stressar folk för att hinna till yogapasset. Det blir aldrig bra om man tappar fokus. Trots att jag har mycket att göra känner jag mig faktiskt sällan stressad själv. Jag försöker stanna i korridoren och titta eleverna i ögonen när jag pratar med dem och jag tycker jag fått ihop livspusslet. Och som sagt, det här med yoga är en livsstil för mig, förklarar Shona.

– Jag har inga klasser med enbart stretchövningar. För mig handlar yoga om kroppskontroll, att andas rätt samt om koncentration och meditation.

Familjen bodde i Växjö innan de flyttade till nuvarande boendet – en villa i Möckelsnäs. Shona drev först wellnesstudio på hemmaplan. Men hon letade och fann en lokal i centrum och för drygt tre månader sedan slogs portarna upp på Södra Torggatan. The Greenhouse är ett hälsocenter som bland annat erbjuder yogaklasser, pilates, dans, mindfulnesskurser, personlig träning och massage. Det är lite av ansiktet utåt med skyltfönster mot torget och gatan. I den bakre delen finns det andra benet i verksamheten i form av musikskolan The Musichouse.

Integrerat är också en butiksdel med försäljning av ekologiska produkter. Dessutom samarbetar Shona Maggio med Cecilia Andris som driver ett hälsokafé i lokalerna.

– Kosten är viktig och jag säljer egentillverkad raw food av olika slag, smoothies och andra energikickar utan tillsats av vitt socker, gluten eller mejeriprodukter, berättar Cecilia.

Det var många som höjde på ögonbrynen när en wellnesstudio öppnades i centrala Älmhult. Shona Maggio saknade aktiviteter för familjer, och familjen är verkligen central i ett affärskoncept som riktar sig till alla generationer.

– En del var skeptiska och undrade om det skulle fungera. Men det här med yoga och mindfulness är ingen trend som blåser förbi. Vi behöver samlingsplatser för hälsa och välbefinnande mer än någonsin förr nu i vår stressade tid.

Hon är certifierad meditationslärare, livscoach, yogainstruktör men också utbildad inom psykologi och hon ser inga problem med att satsa på eget företagande i kombination med lärarjobb och familjeliv. Dessutom berättar hon att hon börjat anordna gruppresor på temabasis. Närmast planeras för en meditativ sommartur till Norrland anpassad för hela familjer.

– I skolan undervisar jag i musik, engelska och bild. Men jag har även yoga och meditation med eleverna – det är övningar de behöver för att bättre klara andra ämnen. Och nej, det är inget kontroversiellt. Jag vet att det finns föräldrar som haft åsikter på sina håll.

Våga yoga är i stället mångsysslaren Shona Maggios melodi.

Glad Greenhousetrio; raw foodspecialisten Cecilia Andris, yogainstruktören och ägarinnan Shone Magio samt butiksföreståndaren och pr-ansvariga Linda Kajsson.
Foto: Per Ohlsson
Glad Greenhousetrio; raw foodspecialisten Cecilia Andris, yogainstruktören och ägarinnan Shone Magio samt butiksföreståndaren och pr-ansvariga Linda Kajsson.