William från Virestad prövar vingarna i Therns talangfabrik

Osby Artikeln publicerades

Möt Virestadsjunioren som gått över gränsen och blivit skåning för att ge karriären en extra kick. En av 57 elever som valt att tillbringa sin gymnasietid i Jonas Therns fotbollsakademi i Osby – internatskolan som blivit en språngbräda ut i världen.

75-faldige landslagsmannen Jonas Thern, målvaktstränaren Håkan Svensson och eleven William Håkansson från Virestads IF under en genomgång på konstgräset i Osby.
75-faldige landslagsmannen Jonas Thern, målvaktstränaren Håkan Svensson och eleven William Håkansson från Virestads IF under en genomgång på konstgräset i Osby.
Jonas Thern i händelsernas centrum i fotbollsmetropolen Osby. En lite överraskande utveckling kan tyckas, men här var förutsättningarna bäst. Skola, internat och utmärkt idrottsanläggning i nära anslutning.
Foto: Per Ohlsson
Jonas Thern i händelsernas centrum i fotbollsmetropolen Osby. En lite överraskande utveckling kan tyckas, men här var förutsättningarna bäst. Skola, internat och utmärkt idrottsanläggning i nära anslutning.

Pappa Sten är tränare i Virestads IF, mellanbrorsan Casper 14-årig komet med A-lagsambitioner redan i år och minstingen Simon har så smått börjat jaga bollar i knattelaget.

Storebror William Håkansson, 17, har sina egna drömmar och sina mål. Den här säsongen representerar han dubbla klubbar – för att få ut maximalt av karriären och kunna spela och träna så mycket fotboll som möjligt.

– Jag har sökt speciallicens för att kunna spela både i IFK Osbys U19-lag och med Virestad hemma i sexan, säger han.

Han har två landslagsmän som tränare och kör sju pass i veckan, så satsningen är minst sagt seriös. Jonas Thern och Håkan Svensson, duon som är huvudansvarig för gräsrotsutbildningen på Ekbackeskolans fotbollsakademi (Calcio Academy), är noga med detaljer och att ha bollen i centrum.

Jonas Thern, med 75 A-landskamper och ett VM-brons i bagaget, drog igång Calcio Academy för 14 år sedan. Först ut var Värnamo och Malmö. Sedan har det varit många turer, idrotter och orter som testats (se faktaruta) innan konceptet landade och förädlades i Osby härom året.

Anthony Svenning och Vilgot Clauss – coola Calciokilla i Osby.
Foto: Per Ohlsson
Anthony Svenning och Vilgot Clauss – coola Calciokilla i Osby.

Gymnasieakademin har fostrat landslagsspelare och utlandsproffs som Viktor Claesson, Jimmy Durmaz, Isaac Kiese Thelin, Joseph Baffo, Loret Sadiku, Mohamed Bangura och Simon Thern.

Här pluggar och bor i dag 57 utvecklingsbara och hungriga tonåringar från klubbar i Kiruna till södra Skåne. William och de andra förstaårsgymnasisterna på översta våningen, andraårseleverna på mellanplanet och treorna längst ner i den röda tegelbyggnaden på Södra Portgatan som bland annat rymmer enkel- och dubbelrum, kök, allrum, gym och medicinsk klinik. Under sex terminer jobbar talangerna sig så att säga nedåt i drömfabriken, för att nå marknivå och förhoppningsvis vara flygfärdiga och mogna för större utmaningar lagom till examen.

– Visst har jag utvecklats sedan jag började här efter förra sommaren. Jag funderade på vad jag skulle välja – antingen läsa naturvetenskap i Växjö eller satsa på det här. Till slut bestämde jag mig för Osby och att ge fotbollen en chans, säger William Håkansson.

Vad avgjorde?

– Det var tränarna kan jag nog säga, deras bakgrund och kunskap. De är kanon, och jag ångrar mig verkligen inte. Vi tränar tre förmiddagar – måndag, onsdag och fredag – på skoltid och så kör vi några kvällar i veckan med U19-truppen i IFK Osby. Med så mycket träning så borde det ju hända saker. Nu går jag på ekonomiprogrammet, det hade inte funkat med natur som kräver mycket mer pluggande. Men jag gillar matte och tror säkert att jag kan ha nytta av den här utbildningen också. Vi har blockläsning här och det underlättar.

57 fotbollskillar i ett eget hus – blir det inte väl nördigt?

– Jag tycker inte det är så farligt. Man pluggar och hittar på andra saker också.

Du är uppvuxen mellan Eneryda och Virestad – varför blev det fotboll i Virestad?

– Det är lite närmare dit och så började jag i skolan i Virestad och gick där till sexan. Det var naturligt helt enkelt. Vi hade ju inte lag i alla åldersklasser så efter knattefotbollen fick jag mest spela och träna med de som var två år äldre.

Hur mycket kommer du hinna spela i Virestad i år?

– Jag är hemma och tränar på torsdagarna ibland. Jag tror inte matcherna kolliderar så mycket med de med U19-laget här i Osby, så jag hoppas kunna spela de flesta.

Hur blir ni i serien i år?

– Vi tappade många spelare för några år sedan när vi åkte ner i sexan, men nu känns det som vi är på gång igen.

Fotbollsinternat i veckorna och matcher på helgerna. Hinner du med annat än fotboll?

– Hmm, det skulle väl vara jakt och fiske då... Det är mitt och pappas stora intresse, säger en 17-åring som fått vittring på större utmaningar.

Foto: Per Ohlsson
Det är 14 år sedan nu som Jonas Thern drog igång sitt utbildningsprojekt.
Foto: Per Ohlsson
Det är 14 år sedan nu som Jonas Thern drog igång sitt utbildningsprojekt.

 

Fakta

Virestads IF

Grundad : 1934

Hemmaplan : Kvarnavallen

Publikrekord : 600 mot Öster 1997 (träningsmatch)

Högsta placering: 10:a i div 4 Elit 2008

Klubbfärg : Grön/Vit

Antal medlemmar: 282

Serietitlar: Vunnit division 6 åren 1981, 1989 och 2000, samt division 5 år 2003

Tränare: Mikael Johansson

Mest kände spelare: Lasse Johansson, svensk mästare med Kalmar FF 2008

Visa mer...
Vi tränar tre förmiddagar – måndag,  onsdag och torsdag – på skoltid och så kör vi några kvällar i veckan med U19-truppen i IFK Osby. Med så mycket träning så borde det ju hända saker”, säger William Håkansson.
Vi tränar tre förmiddagar – måndag, onsdag och torsdag – på skoltid och så kör vi några kvällar i veckan med U19-truppen i IFK Osby. Med så mycket träning så borde det ju hända saker”, säger William Håkansson.