Ålderstest införs efter misstänkt våldtäkt i Alvesta

Alvesta Artikeln publicerades
Statsminister Stefan Löfven.
Foto:Anders Ahlgren/SvD/TT
Statsminister Stefan Löfven.

Regeringen har gett Migrationsverket i uppdrag att utöka åldersbedömningar på ensamkommande flyktingbarn. En bidragande orsak var den misstänkta våldtäkten i Alvesta.

Den händelse som inträffade i Alvesta i början av januari då en minderårig pojke misstänkts ha blivit misshandlad och våldtagen av två äldre män får nu konsekvenser. Enligt Expressen har regeringen gett Migrationsverket ett nytt uppdrag på grund av händelsen i Alvesta.

– Det misstänkta brottet i Alvesta är avskyvärt och även om det är ett extremt fall så visar det på ett bredare problem. Det är helt enkelt inte lämpligt att ensamkommande barn bor med vuxna asylsökande i barnboendena. Dessutom ska resurser avsatta för barn inte gå till vuxna asylsökande, säger statsminister Stefan Löfven (S) till Expressen.

– Regeringen har gett Migrationsverket i uppdrag att öka åldersbedömningarna och vi kommer att se till att vi har ett fungerande och rättssäkert system med åldersbedömning, säger Stefan Löfven.

I uppdraget ingår även att det införs medicinska ålderskontroller och enligt Expressen står hela regeringen bakom beslutet.

På Migrationsverket kan man dock inte kommentera det nya uppdraget eftersom det är så pass nytt.

– Migrationsverket har ännu inte fått ett konkret uppdrag från regeringen varför det blir svårt att svara på vilka konsekvenser ett uppdrag skulle kunna få för vår verksamhet, säger Annie Hörnblad på Migrationsverkets presstjänst.

Men inte heller statsministerns pressekreterare kan utveckla mer konkret hur uppdraget ser ut eller om det är förenat med extra kostnader.

– I det regleringsbrevet för 2016 har Migrationsverket fått i uppdrag att se över hur man kan ha fler åldersbedömningar men de exakta formuleringarna får du vända dig till Justitiedepartementet om, säger statsministerns pressekreterare Erik Nises.

På justitiedepartementet säger man dock motsatsen, uppdraget finns inte i regleringsbrevet till Migrationsverket eftersom det är så pass nytt.

– Det finns ännu inte med i regleringsbrevet. Men uppdraget går ut på att Migrationsverket ska undersöka hur man skulle kunna göra detta. Det har inte skett så många åldersbestämningar under denna stora våg av nyanlända som kommit till Sverige. Men det finns ett behov av att i många fall klargöra åldern, säger Sofie Rudh, pressekreterare hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

– Migrationsverket ska nu återkomma med förslag på hur detta kan genomföras, fortsätter hon.