Alvesta fick sin budget

Alvesta Artikeln publicerades

Mål och budget 2015 med plan för 2016–2017 klubbades igenom i kommunfullmäktige i?går.
Alvesta-Alternativets förslag röstades ner, Sverigedemokraterna avstod från att rösta alls.

Socialdemokraternas, Centerpartiets och Miljö­partiets budgetförslag för nästa år gick igenom i kommunfullmäktige.
- Vi har gjort kompromisser och det är med stolthet vi presenterar den här budgeten, säger kommunstyrelsens ord­förande Per Ribacke (S).
Oppositionsrådet Thomas Johnsson (M) var inte sen att berömma ledningens budget.
- Det är jättebra att man satsar på arbetskläder och tågkort, helt suveränt. De tre procent, det vill säga 40 miljoner som är kvar i potten fördelas på ett utmärkt sätt. Det är starkt av en minoritet att inte skrika ”skattehöjning” rakt ut. Det var min första farhåga, erkänner Thomas Johnsson.
- Antingen är man med och utvecklar eller så jobbar man mot och ser till så att det inte går att styra. Vi i oppositionen vill inte störta något, vi vill bidra till att utveckla.
Benny Lundh Johansson (SD) informerade kort att hans parti inte har någon egen budget att lägga fram. Det hade däremot Alvesta-Alternativet.
- Man behöver inte vara antingen med eller emot, man kan vara pådrivande. Vi är kritiska till att lägga på en miljon till sommarjobben. Vi vill att pengarna ska gå till arbetslösa unga vuxna, säger Lars-Olof Franzén (A-A).
Börge Nielsen (V) biföll till Alvesta-Alternativets ändringar, liksom Kauko Antbacke (KD) och Bengt-Olof Söderström (KD).
Efter votering stod det klart att kommunstyrelsens budgetförslag vann med 33 röster mot 9. Sverigedemokraterna avstod från att rösta.
Alvesta kommun delade under sammanträdet ut fyra priser. Prästen Elisabet Cárcamo Storm fick pris för särskild prestation, Salwa Taha fick årets integrationspris som en av grundarna till kulturföreningen AMAN.
Kulturstipendiaterna, Miranda Murre Eriksson och Gezim Gashi, som båda är musiker, bjöd publiken på varsin låt. Alf Tjällskog och Bodil Tannerfors på Grimslövs folkhögskola tog emot kulturpriset.
Därefter delades ros och minnesgåvor ut till de som varit anställda på Alvesta kommun i 25 år. Även politiker som jubilerade fick varsin gåva.