Askprov avslöjade miljöfarlig eldning

Alvesta Artikeln publicerades

Polisen fick prover på askan från eldningsplatsen för att se vad det fanns för ämnen i avfallet som eldats upp på en fastighet i Alvesta kommun. Proverna visade bland annat spår efter arsenik, bly, krom, koppar och zink.

Nu åtalas en 42-årig man vid Växjö tingsrätt misstänkt för miljöbrott. Åklagaren konstaterar att ämnena som hittades är sådana som kan medföra en förorening som är ”skadlig för människors hälsa, djur eller växter”.

Plastdunkar, navkapslar och annan plast fanns i högen som eldades på en fastighet i Alvesta kommun. Nu åtalas fastighetsägaren för miljöbrott.
Foto: Foto: Alvesta kommun
Plastdunkar, navkapslar och annan plast fanns i högen som eldades på en fastighet i Alvesta kommun. Nu åtalas fastighetsägaren för miljöbrott.

Analysprotokollen från NFC, Nationellt forensiskt centrum, på askan är tillsammans med bilder från eldningsplatsen åklagarens viktigaste bevisning. Eftersom mannen erkänt brottet kan målet avgöras utan huvudförhandling och åklagaren föreslår att straffet ska bli villkorlig dom och 50 dagsböter.

Miljöbrottet uppdagades av en slump när miljöinspektörer från Alvesta kommun var ute på en ”nedskräpningsdag” för att kontrollera olika ärenden i trakten. Men det var inte planerat att åka just till den aktuella platsen.

– Vi ser att det ryker när vi är på väg, har en av miljöinspektörerna berättat i polisförhör.

Det visade sig vara den 42-årige fastighetsägaren som eldade avfall tillsammans med ett par kamrater. Han förklarade eldningen med att det tog för lång tid att sortera allt och att det var för dyrt att kör iväg.

Miljöinspektörerna upptäckte bland annat plastdunkar, navkapslar, plast, järnskrot och träavfall i den blandade brasan. I en del av dunkarna såg det ut att finnas olja kvar.